Тренд: Још један њемачки политичар жали због агресије на СР Југославију

Посланик Зелених у парламенту, Ханс Кристијан Штробеле, истакао је да је Њемачка погријешила што је бомбардовала Србију и да је прекршено међународно право признавањем Косова. Ханс Кристијан Штробеле, посланик Зелених у парламенту истакао је да је, тиме што је Њемачка бомбардовала Србију и признала косовску независност прекршено међународно право. Самим тим, додао је, Њемачка нема […]

субота, мај 3, 2014 / 19:38

Посланик Зелених у парламенту, Ханс Кристијан Штробеле, истакао је да је Њемачка погријешила што је бомбардовала Србију и да је прекршено међународно право признавањем Косова.

Ханс Кристијан Штробеле, посланик Зелених у парламенту истакао је да је, тиме што је Њемачка бомбардовала Србију и признала косовску независност прекршено међународно право. Самим тим, додао је, Њемачка нема морално право да критикује руског предсједника Владимира Путина што је анексирао Крим.

Он је у емисији “Унтер ден Линден” њемачког јавног сервиса признао да је био за бомбардовање Србије и одвајање Косова, али да је погријешио.

– Многи други су, такође, тада то подржали. Али у међувремену су признали грешку. Ми нисмо поштовали територијални интегритет Србије. Ми смо сами прекршили међународно право. Ако то данас признаје Герхард Шредер, треба ли нам бољи свједок од тадашњег савезног канцелара – запитао је Штробеле.

Како је додао, иако су се десили прогон и злочини над Албанцима, они су се догодили након што је Србија бомбардована.

– НАТО је бомбардовао возове на мостовима пуне недужних цивила. То је Србе подсјетило на Други свјетски рат. Самим тим, САД, Њемачка и западне земље су посљедње које би Путину требало да држе лекције о међународном праву и чувању територијалног интегритета – рекао је Штробеле.

Након завршетка рата склопљен је споразум са тадашњим предсједником, Слободаном Милошевићем.

– Ми смо, заједно с Русима, стационирали НАТО трупе на Косову. А знате ли шта у уговору пише? Исто оно што је писало у уговору о Украјини: да ћемо заштитити територијални интегритет Србије. А девет година касније, када није могло бити ни говора о било каквом геноциду, кад су НАТО трупе и даље биле на Косову, аплаудирали смо кад је Косово прогласило независност – подсјетио је Штробеле.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *