Трећи свјетски рат и само још један погрешан корак

Рат је најтамнија страна људске цивилизације, вријеме када се у човјеку буде најстрашнији нагони за уништењем, убијањем и потчињавањем свега што је другачије. Пише Владимир Вучковић Нажалост, цивилизација коју смо хиљадама година градили налази се на корак од „апокалипсе“ и тоталног уништења свега што нам је познато. Духови уништења се полако буде и наводе лаковјерне […]

петак, април 10, 2015 / 09:44

Рат је најтамнија страна људске цивилизације, вријеме када се у човјеку буде најстрашнији нагони за уништењем, убијањем и потчињавањем свега што је другачије.

Пише Владимир Вучковић

Нажалост, цивилизација коју смо хиљадама година градили налази се на корак од „апокалипсе“ и тоталног уништења свега што нам је познато.

Духови уништења се полако буде и наводе лаковјерне људе да почну са конфронтацијом епских размјера. Претходна два велика рата су промијенила свијет, али потенцијални нови велики рат, значио би чекирање карте за пут без повратка. Свјетске силе посједују довољне количине нуклеарног наоружања, не само да униште једни друге, него да читаву планету претворе у поље радиоактивне прашине. Поставља се питање! Колико смо далеко од Трећег свијетског рата?! Мишљења сам да само један погрешан корак у геополитичком одмјеравању снага дивова, може довести до почетка краја. Агресивна политика НАТО алијансе приморала је руководства осталих земаља, а у првом реду Руске Федерације и Народне Републике Кине да почну размишљати о потенцијалном дану почетка непријатељстава са НАТО савезом. Велике војне вјежбе које се одигравају широм свијета, нису само игра у којој генерали задовољавају своје нагоне, већ тестирање потенцијалних шаблона за дјеловање у случају непријатељске агресије.

У сваком историјском моменту постоји критична маса која је спремна за рат, група моћника који ће своју безидејност у проналаску новог тржишта за своје производе замијенити са снабдјевањем војне машинерије, која свакодневно троши милијарде долара у мирнодопским приликама, а замислите колики би били војни трошкови у новом глобалном рату. Ови синови зла су толико моћни, да и поред воље широких народних маса уз помоћ свог енормног богатства и медијске моћи, могу те исте масе које су до јуче биле против рата, придобити на своју страну.

И игра може да почне.

И највећи оптимисти су скептични, јер тренутна ситуација у свијету није нимало охрабрујућа. Велике војне вјежбе се проводе широм свијета,здружени маневри јужнокорејске и америчке војске, војне вјежбе на сјеверу Норвешке, Пољска објавиљује позив војним обвезницима за учешће у војним маневрима…, само су неке од активности у спремању терена за потенцијални сукоб. Са друге стране, Русија и Кина свакодневно проводе појединачне и заједничке војне маневре.

Недавно се нагађало о нестанку предсједника Путина, али врло је вјероватно да је он неколико дана провео у предсједничком бункеру који се налази дубоко испод стијена Урала. Предсједник Руске Федерације издао је наређење, након што је Министарство одбране Руске Федерације открило да се Велика Британија спрема за нуклеарни напад усмјерен према Русији, да компаније својим запосленима и њиховим породицама обезбједе опрему која ће их штитити од радиоактивног зрачења. Подизање борбене готовости руске Сјеверне флоте на највиши ниво, показало је да рускa врховна команда значајну пажњу посвећује арктичком региону. Велику улогу у војним маневрима одиграле су и десантне јединице (ВДВ), које представљају ударну песницу руске армије. Према процјенама појединих експерата, наводи се да САД и Канада немају никакве шансе у потенцијалном рату на Арктику, јер Русија у том дијелу свијета има распоређене значајне војне снаге које би у случају рата могле лако осујетити свако дјеловање непријатеља.

У случају новог рата, једини начин транспорта људства и војне технике био би Атлантски океан, преко којег би велики конвоји бродова крстарили са запада на исток. У том случају Русија би била приморана заузети стратешке тачке попут Исланда и дијела Норвешке. Дејство десантних снага омогућило би врло брзо и ефикасно заузимање ових позиција, што би омогућило несметано дјеловање бомбардера у спречавању циркулације НАТО конвоја. Западни генерали очигледно заборављају доктрину маршала Огаркова, која је и данас актуелна у руској армији. Постизање побједе у првој фази конвенционалног рата кроз уништење кључних циљева дубоко у позадини противника од првог тренутка рата, и брзо освајање противничке територије напредовањем копнених снага. НАТО алијанса је оформила посебну јединицу за брзо дјеловање, која је за 48 сати од наредбе у стању да са својих 4.000 припадника дође и помогне у одбрани државе чланице која би се нашла у опасности због могуће руске агресије.

Је(ч)мен у оку

Саудијска агресија на Јемен потенцијално пријети да прерасте у регионални рат са Ираном, који може ескалирати у глобални нуклеарни сукоб. У случају да дође до сукоба конвенционалним наоружањем, врло је вјероватно да би тај сукоб ескалирао у рат епских размјера. Руски аналитичар и потпредсједник Академије за геополитику Константин Сивков позвао је Москву да нуклеарним ракетама гађа Национални парк Јелоустон и расјед Сан Андреас, истичући да би то било довољнода САД буду збрисане са лица земље. Стручњаци тврде да би ерупција супервулкана у Јелоустону однијела милионе живота, а већи дио САД-а прекрила вулканским пепелом. Командант руске Ратне морнарице адмирал Чирков истакао је у неколико наврата, да његове стратешке подморнице много чешће патролирају свјетским океанима него је то случај био раније. Поред тога адмирал тврди да је довољна само једна „изолована“ стратешка нуклеарна подморница да би се извршио узвратни удар на потенцијалног агресора.

Војни аналитичар Андреј Иванов, у својој верзији, наводи: „Спровешћемо дјелимичну мобилизацију, пребацити војску са Урала, гдје имамо велике резерве оружја. Узгред, НАТО то нема, они су уништили све резерве. Ми на Уралу имамо 10 хиљада тенкова, и потребно је неколико мјесеци да би се они довели у стање борбене готовости. Ми имамо и мобилизациону резерву, а НАТО нема. Они могу да изграде милионску армију, а ми прилично брзо можемо да ставимо под борбену готовост армију од 2-3 милиона војника.“ Надаље Иванов тврди, да мале државе Источне Европе неће ратовати. Ратоваће Нијемци и Англосаксонци, и можда им се придруже Французи. Ту су још и мрзитељи Русије као што су Пољска и прибалтичке земље. Морамо схватити да наш противник није обичан Американац или Енглез, већ су то власници финансијског капитала. Они су ријешили да међусобно заваде народе. Свјетска олигархија не треба да мисли да је она безбједна. Ето шта треба да схвате житељи Русије и Запада.“

Према процјенама професора Лауела Вуда, из Националне лабораторије из Ливермора (САД) из 1982, погинуло би између 500 милиона и 1,5 милијарде људи. А како је технологија нуклеарног оружја у међувремену напредовала, број погинулих могао би бити далеко већи. Нажалост, судбина планете није у рукама обичних грађана, који би у случају потенцијалне ескалације сукоба чинили највећи постотак жртава. Довољан је само један непромишљен корак било које од „супарничких“ страна да стратешке ракете и стратешки бомбардери почну крстарити небом изнад наше планете. Нестало би све што имамо, вода, храна, ваздух, земљиште, баш све би било контаминирано радиоактивним зрачењем. Крај за преживјеле би био јако болан и немилосрдан.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Surova realnost prijeti da preraste u nesto što do sada nikada nismo vidjeli, vrlo lako nam se pred očima mogu početi odvijati scene iz filmova. Pravilna percepcija realnosti kolega Vučkoviću, imate moju punu podršku u radu 🙂

 2. Vlado prijatelju, hvala ti na ovom tekstu! Hvalio sam te i ranije, i stojim iza svake svoje riječi. Da je deset mladih ljudi, na mjestima koja rukovode, svima nama bi bilo bolje! Dosta smo slusali nacionalisticku retoriku onu sa dna kace. To vise ne pali, hocemo ljude bez „oraha u džepovima“, ljude koji cuvaju svoje, a postuju tudje. Zivio i zdrav bio, budući ministar Vlado Vučković sa Pala i gore Romanije!!!! I Bog nebeski neka nam te čuva.

  Hristos Vaskrse!!!!

 3. Tri karte za Holivud je super film. Zbog njega mi je glupo i razmišljati na ovu temu. Ispadne se lako smiješan.

  Vuković je klasičan rusofil. Ne smeta mi.

  Pričati o ovome a ne pričati o novcu – tanko je. Ruska je armija prije samo 20 godina bila i gladna i žedna. Raspadala se sama od sebe. Od tada do danas situacija se znatno promijenila i Rusi su postali respektabilna vojna sila. Koliko respektabilna?

  Svake godine Rusi u svoju vojsku ulože 8 do 10 puta manje para od Amerikanaca. Po glavi stanovnika Rusi su po ulaganjima u vojsku ispod 20te pozicije među državama svijeta.

  Kako Rusi stoje sa živom silom? Ako zanemarimo najvećeg trogačkog partnera EU i SAD – Kinu, Rusi i po pitanju žive sile stoje loše. Stvari su se malo popravile ali napominjem da su Rusi od 1990. do danas izgubili 5 miliona ljudi a da su Amerikancu u istom periodu povećali broj stanovnika za 55 miliona, imaju rast broja stanovnika od 25%. Mogu misliti kakve su im starosne strukture stanovništva…

  … i onda se pojave likovi iz Tri karte za Holivud, dijele jedni drugima ministarske fotelje, svečano otvaraju Treći svjetski i proglašavaju Rusiju za pobjednika.

 4. I da ne zaboravim. Geostrategija.

  Rusi su prije 50 godina imali bazu i kontrolu nad Meksičkim zalivom a sada se jedva zadržali Crno more i Krim. U totalnoj su defanzivi sa nikad manje saveznika u Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *