Трећа Србија: Нови Сад главни град, Нишу генералштаб

Центар Новог Сада облепљен је плакатима са поруком да у наредној години Нови Сад буде главни град Србије, што је порука политичке организације „Трећа Србија“ која жели да промовише идеју институционалне децентрализације Србије. Члан иницијативног одбора "Треће Србије" Мирослав Паровић казао је данас да је порука "Драги суграђани срећни вам Божићни и новогодишњи празници са […]

понедељак, децембар 31, 2012 / 08:51

Центар Новог Сада облепљен је плакатима са поруком да у наредној години Нови Сад буде главни град Србије, што је порука политичке организације „Трећа Србија“ која жели да промовише идеју институционалне децентрализације Србије.

Члан иницијативног одбора "Треће Србије" Мирослав Паровић казао је данас да је порука "Драги суграђани срећни вам Божићни и новогодишњи празници са жељом да у наредној години Нови Сад буде главни град Србије", представља почетак акције те странке на промоцији идеје о спровођењу национално и грађански одговорне децентрализације у Србији.

– Основни циљ је децентрализација и деконцентрација власти, тако да не буду све институције на једном месту – рекао је Паровић Танјугу.

Предлог "Треће Србије" је да "седиште Владе Србије буде у Београду, да Председништво Србије буде смештено у Новом Саду, Генералштаб у Нишу, а руководство полиције у Крагујевцу".

– Таквом прерасподелом седишта појединих органа власти постигло би се то да се сваки регион развија у складу са својим особеностима, а постигли бисмо и истинску децентрализацију – сматра Паровић.

Према његовим ријечима, Предсједништво Србије би требало да се пресели у Нови Сад, јер, како је навео, крајеви сјеверно од Саве и Дунава заслужују ту част да у њима буде пријестоница Србије.

– Осим тога, уколико би Нови Сад био главни град, тиме би предупредили све реалнију могућност да крајеви северно од Саве и Дунава постану извор нових политичких нестабилности – казао је Паровић, додајући да је предлог да у Нишу буде Генералштаб "најлогичнији, јер највећи безбједносни изазови долазе са југа државе".

Паровић је истакао да је дошло вријеме да нове генерације политичара понуде нова рјешења за развој Србије, а ова акција "Треће Србије", по његовим ријечима, представља један од таквих, нових предлога.

Трећа Србија је странка коју су, између осталих, основали одборници који су освојили у Новом Саду мандате на листи Двери, а потом су искључени из тог покрета, подсјећа Бета.

Предсједник Напредног клуба Чедомир Антић недавно је изашао са идејом да је потребно укинути аутономију Војводине, а престоницу Србије преселити из Београда у Нови Сад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *