Tребињски астрономи учествовали у Међународној ноћи осматрања Мјесеца

Ноћ 22. септембра 2012 проглашена је за Међународну ноћ осматрања Мјесеца (МеНОМ). Овај вишегодишњи програм покренуло је међународно удружење “Астрономи без граница“ и америчка свемирска агенција “NASA“.  Током ове ноћи широм планете Земље одржавају се многобројне акције везане за популаризацију овог небеског тијела путем предавања, ТВ емисија и јавним посматрањима кроз телескопе. Другу годину заредом […]

недеља, септембар 23, 2012 / 17:49

Ноћ 22. септембра 2012 проглашена је за Међународну ноћ осматрања Мјесеца (МеНОМ). Овај вишегодишњи програм покренуло је међународно удружење “Астрономи без граница“ и америчка свемирска агенција “NASA“.

 Током ове ноћи широм планете Земље одржавају се многобројне акције везане за популаризацију овог небеског тијела путем предавања, ТВ емисија и јавним посматрањима кроз телескопе.

Другу годину заредом Требињско Астрономско Удружење узело је учешће у програму МеНОМ и организовалo посматрање Земљиног сапутника у суботу вечер са базена у Бреговима на којем је присуствовало око 150 заинтересованих грађана и дјеце. Мјесец у фази прве четврти налазио се ниско на југу у сазвјежђу Стијелца.

Захваљујући изванредно ведром небу и доста мирној атмосфери, на површини Мјесеца уочавали су се многобројни кратери, планине и тамнија Мјесечева “мора“.

Током посматрања присутним је поред основних информација о величини и поријеклу, објашњено зашто Мјесец мјења фазе, како Мјесец утиче на свакодневни живот, зашто је Мјесец видљив током дана. Такођер међу судионицима ове вечери посвећене Мјесецу, разговарало се о разним темама везаним за астрономију и сродне науке, што показује да у Требињу постоји велико интересовање за ову лијепу и најстарију науку. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *