Требињске пливачице тренирају у Бањој Луци

У Пливачком клубу Олимп истичу задовољство доласком Требињки Иване Нинковић и Нине Жарковић у клуб, те праве бројне планове. Главни циљ је полуфинале на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. "За нас Олимпијада почиње данас. Први циљ је да се квалификујемо за Игре у Рио де Жанеиру, а затим да остваримо што бољи пласман. […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 08:52

У Пливачком клубу Олимп истичу задовољство доласком Требињки Иване Нинковић и Нине Жарковић у клуб, те праве бројне планове. Главни циљ је полуфинале на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016.

"За нас Олимпијада почиње данас. Први циљ је да се квалификујемо за Игре у Рио де Жанеиру, а затим да остваримо што бољи пласман. ‘Пуцамо’ на полуфинале. Можда је то преамбиционзно, али Ивана и Нина имају таленат, имамо услове, искуство и надам се да ћемо то реализовати", рекао је Жељко Панић, спортски директор Олимпа, и додао да остали пливачи и пливачице бањалучког клуба неће бити запостављени.

Некадашњи олимпијац се након три године вратио тренерском послу због Иване и Нине, јер је један од услова за њихов прелазак из требињског Леотара у Олимп био да их тренира Панић.

"Срећан сам што их тренирам. Нећемо допустити да таленти пропадају и свима који имају таленат и који желе да тренирају пружићемо шансу за развој. Штета би била да Ивана и Нина остану у Требињу гдје немају услове за рад (нема затвореног базена). За њих смо направили буџет, који би могао да покрије основно, а то су становање, храна, стипендије и плаћени одласци на такмичења. То су скромни износи, али су у складу са могућностима клуба. Битно је да им пружимо добре услове за рад, а надам се и да ће нас неко подржати", додао је Панић.

До Игара у Рио де Жанеиру има још доста времена, али и напорног рада.
"Тако је. Искрено, морали смо да почнемо од почетка да радимо. Имају доста грешка у техници пливања, у положају тијела, а и кондиција је лошија страна. То су неке ствари на којима радимо, али драго ми је што има мјеста за напредак. Сматрам да ћемо заједничким трудом успјети да отклонимо грешке и постигнемо одличне резултате. Ивана је ове године све одушевила. На 50 метара прсно на ЕП била је 12, што није успјело ниједној пливачици, али ни пливачу у БиХ, а да је пливала своје најбоље вријеме била би шеста", истакао је тренер.

Задовољство заједничком сарадњом истиче и Нинковићева.

"Веома сам задовољна, прије свега условима у Бањалуци, јер имам прилику да више тренирам. Ту је и стручност тренера. Жељко је веома добар тренер, има искуства и вјерујем да ћемо направити добре резултете. Не волим да говорим о евентуалним резултатима, али оно што могу да обећам јесте да ћу напорно тренирати", истакла је Нинковићева, док је Жарковићева додала:

"Све је одлично. Имам одличне услове за рад на базену, у теретани…, заиста имам све што ми је потребно. Панић је врхунски тренер и очекујем велики помак када су у питању резултати."

Прва провјера заједничког рада биће већ у новембру на Европском првенству у малим базенима, које ће бити одржано у Француској.

"У децембру нас очекује Свјетско првенство у малим базенима у Истанбулу, а то је само пролазна станица. Ове године очекујем да пливају на нивоу својих најбољих резултата, а тек ћемо на Свјетском првенству наредне године у Барселони (јул – август) видјети шта смо направили", рекао је Панић.

О Ивани

– Ивана је талентована прсашица, пожртвована је и вјерујем да можемо да направимо добре резултате када отклонимо грешке. Такође, одлична је ученица, што је веома битно, јер може да буде узор младима, рекао је Панић.

О Нини

– Нина је талентована, вриједна и жели да ради. Она плива краул и делфин, али није искључено да почне да плива још неку технику. Као и Ивана, и Нина је одлична ученица и заиста су дјевојке за примјер, истакао је Панић.

Девет тренинга седмично засад имају Ивана и Нина у Бањалуци, а Олимп покушава да ријеши питање термина у вечерњим часовима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *