Требиње: У Старом граду пронађене средњовјековне зидине

У оквиру пројекта санације и ревитализације торња и голубарника (на слици), који се налазе у комплексу Музеја Херцеговине у Требињу, археолошка екипа пронашла је средњовјековне зидине, много старије од турског и аустроугарског периода, од када датира зграда Музеја и бедем Старог града. Даља ископавања би могла показати да ли је можда управо на мјесту данашње […]

уторак, март 4, 2014 / 21:05

У оквиру пројекта санације и ревитализације торња и голубарника (на слици), који се налазе у комплексу Музеја Херцеговине у Требињу, археолошка екипа пронашла је средњовјековне зидине, много старије од турског и аустроугарског периода, од када датира зграда Музеја и бедем Старог града.

Даља ископавања би могла показати да ли је можда управо на мјесту данашње зграде Музеја, саграђене у вријеме Аустроугарске, унутар зидина Старог града из турског периода било сједиште старе Травуније, а касније и средњовјековног немањићког Требиња.
"Иако је у питању средњи век, ипак не можемо утврдити тачно време, нити тачну намену ових објеката", рекла је Ивана Грујић, археолог кустос, која је заједно са Ђорђем Одавићем предводила тим стручњака.

Ипак, истакла је Грујићева, оно што се конкретно види су зидови и све говори о томе да се ради о некој озбиљној грађевини, било да је у питању црква светог Михајла, која је према предању била управо овдје, било да је нека велика палата или средњовјековни манастир.
Казала је да су испод самог торња, за који нема сумње да су га радили дубровачки мајстори по наруџби Осман-паше, пронађена три степеника која су још један од доказа да је торањ, односно Сат кула, саграђен на темељима много старије грађевине, можда управо звоника цркве светог Михајла.

Занимљиво је да многи стари Требињци овај торањ називају Торњем светог Михајла. Ово поткрепљује и кандило које је нађено управо поред степеника.

С обзиром на то да један од споменутих зидова има и три прозора, а у једном од њих је узидан зид из новијег времена, за даља истраживања било би га потребно рушити и наставити ископавања, за шта су у предузећу Хидроелектране на Требишњици понудили машине и највјероватније ће се одмах након ових, наставити с новим радовима.
Грујићева каже да имају обећања и од локалних власти у Требињу да ће добити дио потребног новца за наставак радова већ у овом или наредном мјесецу.

У Требињу се и данас воде полемике да ли је сједиште средњовјековне жупе Травуније на локалитету Музеја Херцеговине, гдје је према предању била црква светог Михајла или Црквине и њеног подграђа Полице, гдје су пронађене и надгробне плоче жупана Грда и Прибилше.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *