Требаће им правни бранилац: Полиција саслушава запослене у Правобранилаштву

Полиција Републике Српске изузела је из Правобранилаштва Републике Српске сав материјал везан за предмет “Пољопривредна школа” и испитала новог замјеника правобраниоца Борислава Јеличића.

уторак, јул 25, 2017 / 15:12

Јеличић је, иначе, на функцији замјеника правобраниоца Правобранилаштва РС замијенио, почетком јула, ухапшеног Мирка Стојчиновића. Како сазнаје портал “Српскакафе”, данас ће бити саслушана и А. Г. (име познато редакцији), која се земљиштем бањалучке Пољопривредне школе бавила прије Јеличића.

– Данас ће бити саслушана А. Г., која је коректно радила на предмету Пољопривредне школе, али јој је Стојчиновић по свом доласку у ову институцију одузео предмет и пребацио га Јеличићу. Новоизабрани замјеник правобраниоца се одрекао права на правне лијекове због чега ће се истрага највјероватније проширити и на њега.

Међутим, наши извори истичу да је земљиште Пољопривредне школе, највјероватније трајно изгубљено, али да би кривци за то могли бити кажњени.

Сам Јеличић је након именовања на функцију замјеника правобраниоца Правобранилаштва Републике Српске рекао да је „чист као суза“ а потом се осврнуо и на предмет земљишта Пољоприврдне школе.

– Пољопривредна школа, то је толико комплексно питање. У неке предмете сам био укључен, јер ту има јако пуно предмета. Мораћемо наћи заједнички дијалог са градом и са надлежним министарством, а наравно и са правобраниоцем – рекао је прије четири дана Јеличић.

На прошлоседмичном именовању у Народној скупштини РС, опозиција се оштро успротивила Јеличићевом именовању, од којих је посланик СРС РС Миланко Михајлица био најгласнији.

– Немојте то да радите, јер још није окончан поступак против бившег замјеника, а у тој причи помиње се и један од оних које сад предлажете. Покојна Данијела Новаковић је министру правде Антону Касиповићу 29. јануара 2016. године послала допис у којем је тражила од Тужилаштва, између осталог, да се саслушају Мирко Стојчиновић који је ухапшен, у притвору је, али обавезно и Борислав Јеличић којег ви, господо, из комисије предлажете. Не знам да ли је под истрагом Јеличић, јер је логично ако је Стојчиновић, а овај му био помоћник – рекао је Михајилица.

Јеличић је, са друге стране, у свом првом обраћању јавности након преузимања нове функције оптужбе назвао бесмисленим.

– Па, те оптужбе су потпуно бесмислене. Нека се уважени посланици из опозиције распитају код својих партијских другова у општинама које сам заступао да ту није било никаквих пропуста. Штавише, многи предмети у тим општинама урађени су јако добро – рекао је Јеличић.

Мирка Стојчиновића, бившег замјеника правобраниоца Срспке у Бањој Луци и актуелног помоћника директора за послове надзора у РУГИП-у 3. јула ухапсили су инспектори Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС. Њему је одређен једномјесечни притвор због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, чиме је град Бањалука оштећен за вишемилионске износе.

Истрагу против Стојчиновића МУП РС води у сарадњи са Републички јавним тужилаштвом.

На терет му се ставља да је као правобранилац у више наврата пропустио да поднесе тужбе или обавијести град о исходу појединих судских спорова чиме је другим лицима омогућио стицање противправне имовинске користи, односно да градску својину упишу као своју.

Потврђено је да се истрага води у предмету “Грађа” и “Грчка улица”, а све су прилике да ће бити проширена и на Пољопривредну школу.

ИЗВОР: СрпскакафеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *