Тражиће алтернативце: Обама за селекцију злочинаца које ће подржавати

Амерички предсједник Барак Обама затражио од Конгреса да одобри 500 милиона долара за обуку и опремање умјерених побуњеника који се боре за свргавање сиријског предсједника Башара ал Асада. Захтјев је услиједио је после обећања које је предсједник дао крајем маја у говору о америчкој спољној политици, у коме је навео да ће "појачати подршку онима […]

петак, јун 27, 2014 / 09:45

Амерички предсједник Барак Обама затражио од Конгреса да одобри 500 милиона долара за обуку и опремање умјерених побуњеника који се боре за свргавање сиријског предсједника Башара ал Асада.

Захтјев је услиједио је после обећања које је предсједник дао крајем маја у говору о америчкој спољној политици, у коме је навео да ће "појачати подршку онима у сиријској опозицији који нуде најбољу алтернативу терористима и бруталним диктаторима".

У саопштењу се наводи да ће сиријски побуњеници бити провјерени прије него им буде дата помоћ, у настојању да се ублажи забринутост да опрема намјењена сиријској опозиције не падне у руке америчких непријатеља", пренијела је агенција Ројтерс.

Интересантно је да су исламистички терористи које је америчка администрација својски подржавала у Сирији, након слома у овој земљи наставили са акцијама у Ираку, гдје остварују веће успјехе, али имају мање симпатија САД.

Обама се нашао под јаким притиском неких конгресмена да САД пруже већу подршку опозицији у Сирији, док су га други оптужили за вишемјесечну пасивност и неодлучност, дозволивши Асаду да се одбрани од опозиционе пријетње својој влади, подсјећа британска агенција.

Бијела кућа је саопштила да ће новац бити употријебљен као помоћ у одбрани сиријског народа, стабилизацији подручја под контролом опозиције, олакшању пружања основних услуга, супротстављању терористичким пријетњама и унапређењу услова за преговоре о миру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *