Транспаренси: ЦИК у служби политичких партија

Одлуке донесене на двије посљедње сједнице Централне изборне комисије БиХ показале су да су чланови ове институције у служби политичких странака на власти. То најбоље показује чињеница да упркос томе што је Служба за ревизију финансијских извјештаја странака предложила новчано санкционисање СНСД са 30.000 КМ и СДП са 15.000 КМ, што су уједно двије највеће […]

среда, децембар 19, 2012 / 19:25

Одлуке донесене на двије посљедње сједнице Централне изборне комисије БиХ показале су да су чланови ове институције у служби политичких странака на власти.

То најбоље показује чињеница да упркос томе што је Служба за ревизију финансијских извјештаја странака предложила новчано санкционисање СНСД са 30.000 КМ и СДП са 15.000 КМ, што су уједно двије највеће казне које треба изрећи за кршење Закона о финансирању политичких странка у БиХ за 2010.г., ова два случаја нису ни разматрана на посљедњој сједници ЦИК.

Умјесто на странке које су починиле највеће прекршаје, ЦИК БиХ се усмјерио на мале и непарламентарне странке, па је тако Странку кокуза санкционисао са чак 11.000 КМ, а Нашу странку, Партију уједињених пензионера, Српску напредну странку и Нову социјалистичку партију санкцијама у распону од 500 КМ до 3.000 КМ.

Са дневног реда сједнице чак је скинуто и враћено на дораду и усаглашавање са новим одредбама Закона о финансирању политичких странака БиХ, који је почео да се примјењује од 5. децембра, 11 предмета који су били спремни за одлучивање са приједлогом санкција које је припремила Служба за ревизију. Међу њима су случајеви Народне странке радом за бољитак и а-СДА који су требали бити кажњени са по 12.000 КМ, Странка за БиХ са 3.000, ХДЗ 1990 са 2.500, те ХСС-НХИ са 2.000 КМ.

Осим тога, након 16 мјесеци истраге и прикупљања документације и приједлога Службе за примјену Закона о сукобу интереса да се утврди постojање сукоба интереса федералном премијеру Нермину Никшићу и новчана санкција од 5.000 КМ, а допремијер и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Јерко Иванковић Лијановић да се санционише са 4.000 КМ због кориштења својих позиција у именовању блиских сродника у ЈП Аутоцесте ФБиХ, чланови ЦИК ипак су донијели одлуку да се поступци обустављају.

Таква одлука ЦИК само даје охрабрење и подстрек изабраним и именованим званичницима да у наредном периоду наставе именовати своју браћу и зетове, као и осталу фамилију на позиције у јавним предузећима и институцијама.

Скандал који је обиљежио посљедњу сједницу ЦИК и међусобна свађа и пријетње узречене између предсједника Комисије Бранка Петрића и члана Милета Кудића, додатно су показали да је ова државна институција изгубила сваки кредибилитет.

ТИ БиХ подсјећа чланове ЦИК да је улога ове институције спровођење Закон о сукобу интереса и Закона о финансирању политичких странака, а не заштита партија и званичника од њихове примјене, те апелује да се функционисање ове институције постави у оквир прописан законом, јер ће у противном у потпуности изгубити сврху.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *