Транспаренси: БиХ дијели корупционашки углед са Сао Томе и Принципе

Транспаренси интернешнал је објавио Индекс перцепције корупције (ЦПИ) за 2012. годину, према коме се Босна и Херцеговина налази на 72. мјесту на листи од 176 земаља, са оцјеном 42 (на скали од 0 до 100). Овај резултат је и даље испод просјечног од 50, при чему се БиХ и даље налази испод већине европских земаља. […]

среда, децембар 5, 2012 / 12:27

Транспаренси интернешнал је објавио Индекс перцепције корупције (ЦПИ) за 2012. годину, према коме се Босна и Херцеговина налази на 72. мјесту на листи од 176 земаља, са оцјеном 42 (на скали од 0 до 100).

Овај резултат је и даље испод просјечног од 50, при чему се БиХ и даље налази испод већине европских земаља. ЦПИ такође показује да је већина од 176 земаља укључених у истраживање оцијењена исподпросјечним оцјенама, што говори да корупција представља озбиљну пријетњу широм свијета.

Индекс показује и да БиХ не може бити задовољна својом позицијом на листи, поготово имајући у виду стремљења према чланству у Европској унији. Једина држава из регије бивше Југославије која је тренутно чланица ЕУ је Словенија, која је ове године на 37. мјесту, што показује да је испред БиХ и даље дуг пут на пољу борбе против корупције, уколико жели постати озбиљан партнер у оквиру ЕУ.

Такође, ЦПИ упућује на то да је БиХ још увијек у рангу са земљама у којима корупција представља озбиљан проблем и препреку развоју, стабилности и инвестицијама. БиХ дијели 72. мјесто са Сао Томе и Принципе и Италијом. Када је ријеч о земљама региона, још увијек је најбоље рангирана Словенија (37. мјесто), а најниже рангирана је Албанија (113. мјесто).

Резултати ЦПИ показују да БиХ стагнира, што је видљиво и кроз друга истраживања према којима нема напретка у БиХ у борби против корупције. Европска комисија је само прије два мјесеца упозорила да је корупција свеприсутна и да до сада није било озбиљних напора како би се овај проблем ријешио, укључујући и потпуни недостатак примјене Стратегије за борбу против корупције. БиХ и даље мора да се суочи са политичком корупцијом на највишим нивоима, нетранспарентним управљањем и злоупотребама јавних средстава кроз спорне субвенције и јавне набавке, као и корупцијом у јавном сектору, како би напредовала на ЦПИ љествици.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *