Toполовић: Инвеститори воле Лакташе

Захваљујући бројним погодностима за привреднике, општина Лакташи створила је позитиван привредни амбијент – на подручју општине присутни су инвеститори из цијеле регије, али и Америке, Њемачке, Аустрије, а само у прошлој години отворено је 67 нових привредних друштава и 113 предузетничких радњи. Начелник општине Лакташи Милован Тополовић објашњава да, када инвеститор дође у Лакташе, одмах […]

недеља, септембар 2, 2012 / 10:35

Захваљујући бројним погодностима за привреднике, општина Лакташи створила је позитиван привредни амбијент – на подручју општине присутни су инвеститори из цијеле регије, али и Америке, Њемачке, Аустрије, а само у прошлој години отворено је 67 нових привредних друштава и 113 предузетничких радњи.

Начелник општине Лакташи Милован Тополовић објашњава да, када инвеститор дође у Лакташе, одмах буде усмјерен у једну од индустријских зона гдје може да повољно купи земљиште и да гради објекат.

"Велика је предност то што, када неко жели код нас да инвестира, 15 одсто својих обавеза уплати одмах да добије све дозволе и документе, а затим има годину дана грејс периода, па онда 24 рате да уплати преостале обавезе. Ми га, заправо, поштедимо обавезе према општини како би инвестирао у свој објекат, машине и дјелатност, а кад крене са реализацијом послова и зарадом онда може да сервисира своје обавезе и према општини“, истакао је Тополовић у интервјуу СРНИ.

Тополовић и његови сарадници свакодневно су на располагању привредницима, а атмосфера улагања, инвестирања, и покретања нових послова јесте бренд који општина његује.

"Ове године смо издвојили средства за подстицај малим и средњим предузећима. Дали смо по двије и по хиљаде КМ малим предузетницима и малим привредним друштвима који имају мањи број запослених, а у договору са банком преузели смо милион КМ кредита које ћемо суфинансирати кроз исплату четири одсто камате на појединачне кредите предузетника“, наводи Тополовић.

Подаци говоре да су Лакташи четврта општина по пуњењу буџета Републике Српске, друга општина по бруто националном дохотку по становнику и трећа по нето националном дохотку по становнику. "По покривености увоза извозом, Лакташи су у прошлој години заузели треће мјесто међу општинама у Републици Српској. Привредни раст износио је 6,7 одсто, а уз најмањи проценат незапослених на 370 километара квадратних територије биљежимо и раст броја становника", истакао је Тополовић.
Визија равоја Лакташа дефинисана је кроз стратегију развоја општине, стратегију омладинске политике, регионалну стратегију руралног развоја, а усвојен је СЕАП – Акциони план одрживог енергетског развоја општине Лакташи. Општина има повољан географски положај на саобраћајници Градишка – Бањалука и управо дужином тог пута концентрисан је велики број привредних субјеката.

Општина је зато урадила пјешачку стазу и расвјету у дужини 19-20 километара од Романоваца у општини Градишка до Залужана у општини Бањалука, што је, према ријечима начелника општине, веома битан услов како за безбједност грађана, тако и за улагање инвеститора и уопште за квалитет живота на простору општине.

"Урадили смо пројекат за проширење свих путева на подручју општине на шест метара да бисмо имали квалитетне саобраћајнице. Улагали смо у канализацију, у воду, у саобраћајнице, јер је то основна претпоставка за даљи развој“, истакао је Тополовић. У инфраструктуру је инвестиран око 81 милион, а између 36 и 42 одсто буџета иде у капиталне инвестиције, што су и европски стандарди.

Осим услова за привређивање, Тополовић наводи да су људски ресурси веома битни за општину Лакташи те да свако одговорно друштво мора озбиљно рачунати и младе људе.

"На подручју општине активне су невладине омладинске организације, млади партиципирају и у политичком животу општине, имамо велики број младих одборника, али и најлибералнију одлуку за стипендирање према којој се 380 до 400 студената сваке године стипендира из општинског буџета“, истакао је Тополовић.

Он је нагласио да општина значајна средства улаже и у предшколско образовање којим је обухваћено 20 одсто дјеце, док је републички просјек девет одсто. Према ријечима начелника, изражено је и улагање у спорт, а спортска дворана је бисер општине у којој дјелују 34 спортска колектива.

Тополовић сматра да би цијела економска политика Српске требало да буде базирана на пољопривреди, хидроенергији, шумама и људским ресурсима и истиче огромне потенцијале у пољопривреди, конкретно на подручју општине Лакташи у којој се 60 одсто становништва бави пољопривредом, односно производњом здраве хране и пластеничком производњом.

Многи од ових пројеката могли би, према мишљењу начелника, бити финансирани и из европских фондова са којима Лакташи већ имају веома позитивно искуство.

"У административној служби општине постоји Канцеларија за локални економски развој и контролу квалитета у којој ради неколико младих људи, који се стално едукују о томе како аплицирати за средства ЕУ фондова. У току су преговори са њемачким ГИЗ-ом који би плаћао стручњака за формулисање пројеката и аплицирање на европске фондове и који би радио у нашој општини“, истакао је Тополовић.

Тополовић, који је и кандидат Савеза независних социјалдемократа за начелника општине Лакташи, каже да ће, ако поново добије повјерење грађана, наставити политику општине чији је мото да треба ићи у сусрет догађајима, а не чекати да се нешто деси.

„Увијек може боље и више. Наша изборна платформа биће базирана на томе да грађане подсјетимо шта смо урадили у периоду иза нас, на који смо и поносни и за који смо одговорни“, истакао је Тополовић и додао да ће императив за општину бити инфраструктура и стварање и чување амбијента за улагање.

Као конкретан пројекат Тополовић спомиње топлификацију општине у којој би се користила топла бањска вода, а грађани имали најјефтиније гријање у регионуОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *