Толико смо сиромашни, да се ни Кинезима не исплати код нас

У Босни и Херцеговини је све више кинеских радњи које се затварају или послују с губитком због чега њихови власници одлазе из БиХ, наводи „Дојче веле“. О њиховом животу се мало зна и поред тога што су двије деценије дио босанско-херцеговачке заједнице, а сва комуникација између њих и домаћег становништва углавном се своди на куртоазно […]

среда, март 27, 2013 / 09:02

У Босни и Херцеговини је све више кинеских радњи које се затварају или послују с губитком због чега њихови власници одлазе из БиХ, наводи „Дојче веле“.

О њиховом животу се мало зна и поред тога што су двије деценије дио босанско-херцеговачке заједнице, а сва комуникација између њих и домаћег становништва углавном се своди на куртоазно поздрављање.

У Бањој Луци од 1997. године постоји и Удружење пријатеља Народне Републике Кине и Босне и Херцеговине које је основала Милка Тамамовић.

"Кинеза, који су некада били дио ове организације, више нема. Отишли су сви. Како смо ми економски тонули, тако су и они одлазили. Остало је свега неколико породица и продавница. Од 2007. они су у фази одласка", потврдила је Тамамовић.

Држава није, сматра, реаговала на прави начин јер им није пружила услове за рад и искористила потенцијал који су донијели.

"Била сам шокирана када сам чула да одлазе у Албанију и на Косово јер им је тамо боље. Ми овде живимо у увјерењу да смо развијенији од тих средина, нажалост то није истина. Кинези доносе просперитет и нову снагу, а ми то нисмо искористили", тврди Тамамовић.

Кинез Никола Ву (11) један је од најпознатијих становника Бање Луке, био је и остао права атракција, одлично се уклопио, има много пријатеља и не помишља о томе да би једног дана могао живјети у домовини својих родитеља, наводи њемачки радио.

Први је Кинез рођен у Бањој Луци, а његов отац Мин Линг Ву је први Кинез који се прије 14 година доселио у град на Врбасу.

"Када сам дошао у Бањалуку 1999. овде није било ниједног Кинеза. Ми смо били први који су се доселили у овај град и отворили продавницу. Добро нам је ишло, посла је било па смо отворили и другу радњу. Али, последњих година је стварно лоше. Сви наши пријатељи из Кине су отишли одавде, затварају радње и враћају се", посвједочио је Линг Ву.

Процјењује се да је у БиХ почетком прошле деценије било око хиљаду Кинеза, а да та бројка данас не прелази 400.

Подсјетимо, како је због економске кризе промет опао, кинески трговци све више напуштају и Србију и ново тржиште проналазе у Пољској, Јужној Америци и Африци.0 КОМЕНТАРА

  1. Е баш ми је жао. Жао ми је и ове лујке која мисли да кинези доносе некакав просперитет. Па они само дампинг цијенама уништавају домаћу, и било коју другу производњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *