Тинта или Мастило: Ордење или задужење

На данашњој сједници Влада РС је дала сагласност Фонду ПИО РС да се задужи 40.000.000 КМ.   Пише: Жељко Свитлица   Саопштење у којем се нашла ова информација је медијима стигло на крају извјештаја са 196. сједнице, у задњем пасусу, гдје је писало да је “Влада Републике Српске дала сагласност на Приједлог одлуке Управног одбора […]

четвртак, новембар 4, 2010 / 12:39

На данашњој сједници Влада РС је дала сагласност Фонду ПИО РС да се задужи 40.000.000 КМ.

 

Пише: Жељко Свитлица
 
Саопштење у којем се нашла ова информација је медијима стигло на крају извјештаја са 196. сједнице, у задњем пасусу, гдје је писало да је “Влада Републике Српске дала сагласност на Приједлог одлуке Управног одбора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, којом се одобрава кратркорочно задуживање Фонда у циљу одржавања ликвидности и редовне исплате пензија у укупном износу од 40.000.000,00 КМ, а по условима утврђеним Одлуком Управног одбора.“.
 
Нешто касније стигла је допуна извјештаја са данашње сједнице, у којој је писало све исто, уз подебљано појашњење да се задужење односи на 2011.годину.
У Фонду су потврдили информације о задужењу , али су и они додали да ће новац служити за крпљење у наредној години и то само ако буде неопходно.
 
Прошле године
 
Фонд ПИО РС је прошле године узео укупно 444 милиона марака од НЛБ Развојне и Нове банке за исплату пензија. Фонд је сваког месеца од поменутих банака позајмљивао по 37 милиона КМ, што је био дозвољени лимит на основу уредбе Владе РС. Каматна стопа на ова задужења на годишњем нивоу је 7,5 одсто.
 
Иначе, Фонд ПИО годишње губи око 75 милиона марака због нереалног приказивања исплаћених плата на које се обрачунавају доприноси, или народски речено – због давање плата на руке, говорио је тада, а и сада директор Фонда, Зоран Мастило, када је објашњавао тешкоће Фонда да намири 72 милиона КМ мјесечно, што је бројка која подмирује пензије у РС.
 
200.000 за пословницу у И.Сарајеву
 
Зоран Мастило је недавно осудио спекулације о било каквом смањењу пензија у Српској.
-Та прича није прошла, јер смо ми заједно са Владом РС водили озбиљну и одговорну пензиону политику. Све што се прича демантујемо нашим квалитетним и успјешним радом и добром сарадњом са Владом, која има јасну и дефинисану пензиону политику, да се обезбиједи достигнути ниво права и редовна исплата пензија у наредном периоду, рекао је  директор Фонда ПИО, на отварању нових пословних просторија пословнице фонда у Источном Сарајеву, прије два дана.
 
Мастило изјавио да су приче о смањењу, чисте спекулације појединаца "који су жељели да направе од Фонда нешто што није добро".
 
– Не постоји ни један ризик ни проблем кад је ријеч о достигнутој исплати пензија, казао је Мастило, још једном утврдивши да иза тога стоји Влада РС и фонд  на чијем је челу.
Фонд ПИО је нове просторије за општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа платио 200.000 КМ, од средстава добијених продајом неких објеката које нису користили.
 
Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ тада је истакао да је Фонд ПИО крајњим напором створио услове за бољи рад, посебно за кориснике, а да ће пензија бити  – док буде плата.
 
Витез Мастило
 
Говорећи у Источном Сарајеву, Мастило није споменуо задужење, о којем сазнајемо данас, али је најавио нове законске пројекте. Реформски закон о пензијско-инвалидском осигурању у којем ће “бити постигнут бољитак“.
 
Због заслуга у јавним дјелатностима и активностима, а не због сталног хваљења Владе, задуживања или нечег трећег; Зоран Мастило је на посљедњој у низу подјела одликовања од стране одлазећег предсједника РС, Рајка Кузмановића, добио Орден Његоша трећег реда.
 
Прецизније, одлковање је услиједило због изузетних заслуга и доприноса у развоју пензионог система. Вјеровати је да Рајко најбоље зна да ли задуживање спада у "изузетне заслуге и доприносе", јер ће и он сам ускоро међу пензионере.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *