Тим научника први пут успјешно повезао људски мозак на интернет

Амбициозни четворогодишњи пројекат научника из Јужноафричке Републике резултирао је првим повезивањем љуског мозга на интернет.

уторак, септембар 19, 2017 / 16:48

Прије четири дана Витватерсрандски универзитет из Јоханезбурга изашао је у јавност са саопштењем да је повезао људски мозак директно на интернет у реалном времену.

Пројекат Браинтернет, од мозга прави ИоТ чвор на интернету биљежећи мождане таласе преко Емотив ЕЕГ уређаја (електроенцефалографије – методе којом се региструје мождана електрична активност). Прикупљене сигнале Емотив преноси на Распберрy Пи како би их овај јефтини, моћни рачунар даље пренио на програмски интерфејс који их онда приказује на вебу.

Ово је тек почетак јер се у будућности очекује сложенија интеракција између мозга и интернета, на примјер у смислу реаговања на покрете руку и друге сличне стимулансе. Чин повезивања људског мозга на интернет чини да машинско учење, неурокомпјутерски интерфејси и све друге технологије које покушавају да каналишу садржај наших мисли у машине, буду на добитку тако што ће будуће апликације класификовати снимљене податке (мождане таласе).

Конкретно, од овог повезивања корист могу да имају Илон Маскова иницијатива за повезивање мозга са рачунарима, Марк Закербергова замисао да наше мисли преводи директно у текст или Брајан Џонсонова идеја да програмира људске мозгове.

Инжењери биотехнологије чак предвиђају да ће веза између мозга и интернета постати двосмјерна. А можда у том процесу научницима постане јасније како мозак процесуира информације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *