Тихо, тише: Протести у Саудијској Арабији, америчком савезнику

Избили су нови протести у источној провинцији Саудијске Арабије, демонстранти узвикују слогане против принца Наиеф бин Абдул-Азиза, преноси Пресс ТВ. Протести су почели јуче упркос строгој забрани Ријада на одржавање било каквих анти-владиних окупљања или јавних исказивања дисидентизма широм земље. Како преноси Прес ТВ, протести на истоку земље трају још од 11. мјесеца прошле година […]

четвртак, март 21, 2013 / 22:10

Избили су нови протести у источној провинцији Саудијске Арабије, демонстранти узвикују слогане против принца Наиеф бин Абдул-Азиза, преноси Пресс ТВ.

Протести су почели јуче упркос строгој забрани Ријада на одржавање било каквих анти-владиних окупљања или јавних исказивања дисидентизма широм земље.

Како преноси Прес ТВ, протести на истоку земље трају још од 11. мјесеца прошле година када су снаге безбједности убиле 5 демонстраната, а већи број је рањено. Од почетка 2012 Ријад је заузео још чвршћи став према демонстрантима.

Организације као што су Амнести Интернешенал и Хјуман Рајтс Воч оптужиле су владајуће ауторитете да приводе мирне демонстранте и насилно крше основна људска права. Према ријечима активиста, који су цитирани у извјештајима наведених организација за људска права, стотине особа се налазе у затворима без оптужнице или суђења.

Средином мјесеца избила је побуна на универзитету за жене, Кхалед – студенткиње су протестовале против лоших услова и тражиле реформе. Ауторитети су одмах одговориле силом – једна студенткиња је убијена, а 54 су повријеђене.

Демонстрација силе изазвала је револт студената широм монархије – протести су избили у градовима Ријад, ал-Намас, Ар’ар, Катиф и ал-Рабееах.

Лист кантертер Фајер преноси како су западне владе једноставно одлучиле прећутати сва ова догађања. Потпуни недостатак демократије и кршење људских права никога превише не забрињава на западу, прије свега због чињеница да се ради о великом политичком и економском партнеру на простору Блиског истока. САД је највећи увозник саудијске нафте и Саудијска Арабија ће играти кључну улогу у изолацији Ирана.

Недавно је врх ММФ-а похвалио Саудијску Арабију због играња "важне улоге у стабилизацији светске економије".0 КОМЕНТАРА

 1. ШикуљакM, 23.03.2013. 19:37:21
  Heh,
  Bitno je sto Seici u SA daju specijalne povlastice BP-u,Shell-u i slicnima i tako pomazu daljnje sirenje zapadnog pakta.
  O kakvom krsenju ljudskih prava se govori kad ih nije “isposlovao“pomenuti blok??
  To su sve zuta stampa i teorije zavjere.B-)
  A nedaj bose da je neka vlada otjerala te trustove i koncerne…eeee…onda cemo vidjeti djecu kako placu,zene vriste,ljudi zapomazu i kukaju,markale i logori itd…
  Stvarno nema smisla sa rogatim se bosti(i jos nemas nike koristi).
  Ako vec hoces na proteste,onda protestvuj profesionalno,tj.uzmi dnevnicu za protestvovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *