TИ: Власт закључила случај Бобар банке

Добрила Дринић, Радмила Стојнић, Срђан Амиџић и Жељка Стојичић, чланови Одбора за финансије и буџет Народне Скупштине РС, гласали су јуче против приједлога Транспаренси Интернешнела БиХ да се Славица Ињац, директорица Агенције за банкарство РС, позове на јавно саслушање пред скупштинским одбором поводом афере “Бобар банка”. Из ТИ БиХ наводе да је овај приједлог одбијен […]

среда, април 15, 2015 / 23:12

Добрила Дринић, Радмила Стојнић, Срђан Амиџић и Жељка Стојичић, чланови Одбора за финансије и буџет Народне Скупштине РС, гласали су јуче против приједлога Транспаренси Интернешнела БиХ да се Славица Ињац, директорица Агенције за банкарство РС, позове на јавно саслушање пред скупштинским одбором поводом афере “Бобар банка”.

Из ТИ БиХ наводе да је овај приједлог одбијен са четири гласа против, пет гласова за, али два члана Одбора нису присуствовали сједници, те тако није постигнута потребна већина од шест чланова.

Специјално тужилаштво РС истовремено је обавијестило ТИ БиХ да не постоје основи сумње да у случају Бобар банке постоји организовани криминал, као и да кривична дјела која су евентуално почињена, а којима су непознате особе противправно присвојиле 9.968.349,90 КМ из трезора банке, те починиле низ других кривичних дјела, не потпадају под њихову надлежност јер се "не би могла подвести под најтеже облике кривичних дјела против привреде и платног промета и против службене дужности, гдје је кривично гоњење од посебног значаја за Републику Српску".

– Главни специјални тужилац Миодраг Бајић на овај начин је демонстрирао забрињавајуће избјегавање одговорности обесмишљавајући саму сврху постојања институције на чијем је челу – тврди се у саопштењу ТИБиХ.

Непоступањем Специјалног тужилаштва РС и одбијањем народних посланика владајуће коалиције да испитају рад Славице Ињац и Агенције за банкарство РС, институције Републике Српске ставиле су, како се додаје, тачку на аферу Бобар банка.

– Одбијањем именованих чланова Одбора за финансије и буџет НСРС да саслушају Славицу Ињац установљено је да не постоји политичка воља актуелне владајуће већине у Републици Српској да се обрачуна са организованим криминалом, док одговор Специјалног тужилаштва РС показује да се недостатак политичке воље директно осјети и у раду правосудних институција. На овај начин, упркос кривичним пријавама саме Агенције за банкарство о нестанку новца из трезора банке, као и многобројним кривичним пријавама радника Бобар банке и осталих грађана, тренутно се нико од институција не бави овим случајем, чиме су потврђене сумње да је посриједи системско и институционално прикривање организованог криминала – наводи се у саопштењу.

ТИБиХ позива Одбор за финансије и буџет да поново, у пуном саставу, размотре иницијативу за јавно саслушање директорице Агенције за банкарство РС и омогуће да се барем на овај начин, путем контролне улоге законодавног тијела, утврди одговорност за пропаст банке и низ злоупотреба које су изазвале велике губитке и за јавне институције чија средства су била повјерена Бобар банци.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *