ТИ: Како полиција зна да је снимак монтиран ако није вјештачен?

ТИ БиХ поставља питање како је МУП РС још у новембру мјесецу прошле године могао оквалификовати спорни снимак као монтиран ако је Специјално тужилаштво РС потврдило да вјештачење снимка уопште није рађено. Специјално тужилаштво РС обавијестило је Транспаренси БиХ да нису извршили вјештачење снимка разговора на којем се чује како премијерка Републике Српске наводно купује […]

петак, април 17, 2015 / 12:49

ТИ БиХ поставља питање како је МУП РС још у новембру мјесецу прошле године могао оквалификовати спорни снимак као монтиран ако је Специјално тужилаштво РС потврдило да вјештачење снимка уопште није рађено.

Специјално тужилаштво РС обавијестило је Транспаренси БиХ да нису извршили вјештачење снимка разговора на којем се чује како премијерка Републике Српске наводно купује посланике ради формирања владајуће већине. Истовремено, дата је аргументација према којој вјештачење није могуће утврдити јер оригинални снимак је враћен порталу Клиx.ба одлуком Општинског суда у Сарајеву.

Подсјећања ради, Министарство унутрашњих послова РС у саопштењу за јавност 18. новембра изнијело је тврдњу да је „у одређеном броју електронских медија објављен монтиран, компромитујући снимак приватног разговора Предсједника Владе Републике Српске снимљен посебним техничким, софистицираним средствима за аудио и видео снимање на којем су из контекста извађене појединачне изјаве премијера те исте монтиране са другим изјавама, те на тај начин створен изведен, привидан стварни разговор између Предсједника Владе и НН лица – саговорника.“

ТИ БиХ поставља питање како је МУП РС још у новембру мјесецу прошле године могао оквалификовати спорни снимак као монтиран ако је Специјално тужилаштво РС потврдило да вјештачење снимка уопште није рађено. Откако је отворена афера о наводној куповини народних посланика истражни органи не само да нису утврдили аутентичност снимка, већ према информацијама упућеним ТИ БиХ нису предузимали друге истражне радње којима би се спорна ситуација могла разјаснити. Тако је у одговору Окружног тужилаштва Бања Лука наведено како је исти предмет по пријави Драгана Чавића само прослијеђен Специјалном тужилаштву РС, које опет у свом одговору објашњава да је истрага сведена на утврђивање аутентичности снимка.

ТИ БиХ сматра да Специјално тужилаштво не може зауставити истрагу на подлози објашњења о непосједовању оргиналног снимка, посредно оптужујући новинаре који су бранили медијску слободу и право на тајност извора, те да је неопходо спровести друге истражне радње којима би се коначно утврдило да ли је извршено кривично дјело и ко су све одговорна лица. Битно је напоменути да се ради о афери од које директно зависи легитимитет актуелне власти у Републици Српској јер кабинет премијерке Цвијановић суочен је са изузетно озбиљним оптужбама према којима је тренутна власт формирана давањем мита.

У интересу је јавности Републике Српске, али и свих њених инститиуција, да се истрага Специјалног тужилаштва настави у пуном опсегу, као и да се сви налази истраге учине доступним и јавним јер ради се о осјетљивом предмету који побуђује нарочиту пажњу како од његовог исхода зависи и оцјена о законитом успостављању владајуће већине.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *