Термалне воде у БЛ: Потписан споразум, почиње истраживање

Градоначелник Бањелуке Драгољуб Давидовић и директор предузећа „Манвит“ д.о.о. Бањалука Борислав Петровић потписали су данас Споразум о реализацији пројекта истраживања геотермалне енергије на подручју тог града. Бањалучка Скупштина је још прошле године усвојила Одлуку о прихватању пројекта истраживања геотермалне енергије на подручју града, а крајем аугуста ове године Влада Републике Српске додијелила је компанији "Манвит" […]

среда, септембар 12, 2012 / 16:57

Градоначелник Бањелуке Драгољуб Давидовић и директор предузећа „Манвит“ д.о.о. Бањалука Борислав Петровић потписали су данас Споразум о реализацији пројекта истраживања геотермалне енергије на подручју тог града.

Бањалучка Скупштина је још прошле године усвојила Одлуку о прихватању пројекта истраживања геотермалне енергије на подручју града, а крајем аугуста ове године Влада Републике Српске додијелила је компанији "Манвит" концесију за геолошка истраживања минералног ресурса – термалних вода на подручју града Бањалуке.

„Град треба само да обезбиједи простор у којима ће стручњаци ‘Манвита’ да раде и да им пружимо подршку у сарадњи са другим институцијама, без финансијских улагања", потврдио је Давидовић.

Он је рекао да ће ускоро бити формиран тим, који ће чинити стручњаци из Административне службе, са Машинског факултета и други, а који ће координирати и радити са предузећем „Манвит".

„Послије ових припремних радњи кренуло би се на конкретне радове и започело са одређеним истраживањима.

– Очекујемо да у року од двије године добијемо резултате и одговор да ли у Бањалуци постоје количине термалне воде, на којим дубинама, којих температура, и слично. Ако резултат тих истраживања буде позитиван, слиједе процедуре расписивања јавног конкурса за додјелу концесије за експлоатацију, што је у надлежности Владе РС", додао је Давидовић.

Борислав Петровић, уиме компаније „Манвит" д.о.о. Бањалука, нада се да ће пронаћи изворе термалне воде.

„Базираћемо се на локације гдје имају површински извори топле воде. У наредних мјесец дана доћи ће стручњаци са Исланда који имају искуства и који су једна од најреферентнијих фирми када је ријеч о геотермалним изворима. Они ће одредити мјеста на којима ће се вршити истраживања", додао је Петровић.0 КОМЕНТАРА

 1. Парадокс је да два дијела града симболичних назива ЧЕСМА и ПОТОК немају воде. Каже ми пријатељ из Чесме да се нема чиме истуширати. У Потоку (МЗ Обилићево 2) је још теже стање.

  ПРИОРИТЕТИ Се МОРАЈУ ЗНАТИ! Људи немају воде у 21. вијеку, а власт „соли море“ Лепе Брене и Здравка Чолића стипендирајући њихове наступе.

  Ово предизборно потписивање и закопавање темељаца је „шаргарепа на дугом штапу“ и има за циљ да обмане грађане.

 2. Nafta pronadjena , za mjesec dana stizu strucnjaci iz Islanda da potvrde da temalnih voda imamo u izobilju, na redu je da se pronadju velika nalazista uranijma i dijamanata u RS.
  Blago nama.
  I, da je sve to i istina to bi alibaba i njegovi razbojnici opajsali za tri dana.
  A, kada nestane plijena za pljackanje uzimace nam organe . I, zasto nam i trebaju dva bubrega, dva oka, dva plucna krila…? Zar nije bolje da napravimo alibabi i njegovoj druzini kucu do kuce, odavde do Vucje jame, da pojacamo helikopterski servis, da kupimo brdo farbi za kosu da nam alibaba bude bogat i lijep, najljepsi na svijetu, da nam oni u Sarajevu crknu od muke i zavisti.

 3. Петар Пеција, 13.09.2012. 21:59:49

  За та два концерта издвојено је укупно 800 000 КМ, а ти провјери колико Град годишње издваја за јавне кухиње, па нам јави. Само 400 људи је у реду чекања, а кад сам тражио повећање капацитета јавних кухиња, нисам добио одговор. Али су га добили одборници у Скупштини града: „Немамо новца за тако нешто, али смо предузели неке активности по том питању, нпр. у тржним центрима смо поставили посебне касе у које грађани могу убацивати гвоздени новац…“

  ПРЕСИПАЊЕ ИЗ ШУПЉЕГ У ПРАЗНО је рјешење које нуди Градска управа.

 4. Izgradjena II faza fabrike vode i 250,7 km vodovodne mreze u gradskom podrucju, 560 km vodovodne mreze i 32 lokalna vodovoda u seoskom podrucju, jeli taj koncert kostao koliko ovo sve, i nije tacno da su ta dva koncerta kostala 800000km,pricas nebuloze.

 5. Drazene, imam prijatelje i rodjake u BL i vecinom imamo slicna misljenja o mnogocemu. Uglavnom ce glasati za pdp, sds, dp i nezavisne.
  Najdraze mi je sto ima medju njima ima i nekadasnjih tvrdokornih fircijevaca.Jeste da su sporomisleci, ali stiglo im je iz sjedalnog dijela u glavu.

 6. пресипање шупљег у празно је стратегија коју нуди опозиција кажу умјесто да сте дали овамо требали сте овамо да би купили те којима није дато кажете људи незапослени да би добили њихове гласове а у бањалуци данас ради више људи него 1990.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *