Тереза и Борис: Од извора воде два Брекситића

Британска премијерка Тереза Меј настојала је да пружи увјеравања да њен ауторитет није пољуљан изјавама министра спољних послова Бориса Џонсона о његовој визији Брегзита, дијаметрално супротној од премијеркине.

уторак, септембар 19, 2017 / 08:29

Џонсон је подстакао спекулације да „управља владом са задњег сједишта“ послије ауторског чланка у Дејли Телеграфу објављеном током викенда, гдје је изнио своју спорну визију изласка земље из ЕУ.

Замољена да прокоментарише његов чланак премијерка је данас рекла новинарима „Борис је Борис. Мени је јасно шта Влада ради и о чему се кабинет договорио“.

Меј је истакла да се „владом управља с врха“ и да „сви идемо ка истом циљу“.

Премијерка је то рекла у авиону на путу за Канаду гдје о трговини послије Брегзита треба да разговара с премијером Џастином Трудоом.

Џонсон који је водио кампању за излазак Британије из ЕУ прије референдума, у свом чланку се заложио за „чист раскид“ са Унијом 29. марта 2019. када истиче рок за завршетак преговора, и против периода транзиције.

Његов чланак је виђен као изазов премијерки која своје виђење Брегзита треба да изложи у Фиренци у петак, с намјером да преговоре с Бриселом покрене с мртве тачке. Меј ће рећи да је спремна да Велика Британија даје допринос европском буџету и у прелазном периоду – рекло је неколико извора упознатих с текстом говора.

„Сви се, као влада, слажемо о важности да се осигура прави споразум за Велику Британију, прави договор о изласку, али и прави договор о будућм специјалном партнерству ЕУ и Велике Британије“, рекла је премијерка и додала да су сви оптимисти према томе што се може постићи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *