Телебак: Ћирилица скрајнута, језик рашчеречен

Лингвиста Милорад Телебак каже да би Срби морали да пишу само ћириличним писмом, јер „ниједан народ на свијету није двоазбучан“. "Ниједан народ на свијету није двоазбучан, па што би то били Срби. Зато треба да пишемо само ћирилицом, а да знамо читати латиницу", рекао је Телебак за новосадски "Дневник". Он је оцијенио неразумним и несхватљивим […]

недеља, мај 11, 2014 / 10:24

Лингвиста Милорад Телебак каже да би Срби морали да пишу само ћириличним писмом, јер „ниједан народ на свијету није двоазбучан“.

"Ниједан народ на свијету није двоазбучан, па што би то били Срби. Зато треба да пишемо само ћирилицом, а да знамо читати латиницу", рекао је Телебак за новосадски "Дневник".

Он је оцијенио неразумним и несхватљивим данашње маргиналозовање ћирилице на цијелом српском језичком простору.

"Тим више, јер је то ћирилица једно од најсавршенијих фонетских писама на свијету у коме је један знак означава један глас. Осим тога, ћирилица је национално писмо, којим је вјековима исписивана српска културна баштина", рекао је Телебак.

Он сматра да је Србима латиница својевремено наметнута пропалим идејама југословенства и братства и јединства.

Телебак оцјењује да је српски језик данас крајње понижен, јер га "сви черече правећи своје клониране језике попут хрватског, бошњачкоог или црногорског".

"Српски језик је понижен јер се запоставља, не учи се у школама, кваре га бирократија и медији, а ни сами Срби га не штите од страних утицаја и штетних наноса", сматра Телебак.

Телебаку ће наредне седмице у Новом Саду бити уручена Повеља Матице српске за његовање српске језичке културе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *