Тегелтија: Укинућемо непотребне намете

Влада Републике Српске ће до краја године заједно са Привредном комором редуковати број такси и накнада за које се покаже да непотребно административно и трошковно оптерећују привреду, најавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија. Он је истакао да значајан број парафискалних оптерећења нису приходи буџета Српске већ општина, јавних предузећа или установа, због чега је […]

недеља, август 5, 2012 / 11:31

Влада Републике Српске ће до краја године заједно са Привредном комором редуковати број такси и накнада за које се покаже да непотребно административно и трошковно оптерећују привреду, најавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Он је истакао да значајан број парафискалних оптерећења нису приходи буџета Српске већ општина, јавних предузећа или установа, због чега је и њих потребно укључити у тај процес.

Тегелтија је за данашње „Независне новине“ рекао да се Српска опредијелила да задржи ниску стопу пореза на доходак, те нагласио да у овом тренутку треба више пажње посветити самом прикупљању ПДВ-а са постојећом стопом од 17 одсто, а да се мање размишља о повећању стопе ПДВ-а.

Писање сарајевске штампе да је Одјељење за макроекономске анализе Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ утврдило да Српска за првих пола године дугује ФБиХ 23 милиона КМ, Тегелтија је оцијенио као нову врсту притиска на Српску, истакавши да штампа пише о наводним обавезама Српске које још нису ступиле на снагу.

„Сви подаци о крајњој потрошњи Одјељења достављају се Управном одбору УИО који ће на састанку разматрати те податке и о њима доносити информације. Република Српска је, наравно, спремна да разговара о свим подацима и извршава све обавезе“, рекао је Тегелтија и напоменуо да медији у ФБиХ никада нису писали о дуговању ФБиХ из расподјеле из 2010. и камати коју Српска од тада треба да наплати.

Он је подсјетио да су потраживања Српске према ФБиХ у овом тренутку већа од 50 милиона КМ индиректних пореза, напоменувши да од формирања УИО постоји константан проблем расподјеле прихода између ентитета због чега Српска предлаже да буде усвојен нови начин расподјеле – да се формирају два подрачуна за сваки ентитет.

„Нажалост, за такав приједлог немамо подршку ни ФБиХ нити једног дијела међународне заједнице који је учествовао у креирању УИО“, рекао је Тегелтија.

Говорећи о планираним уштедама у предстојећем ребалансу буџета Српске, Тегелтија је рекао да на износ уштеда у буџету од 15 милиона КМ треба додати још уштеду у Фонду здравственог осигурања од пет милиона КМ, те напоменуо да ове уштеде неће угрозити било чија појединачна социјална права или она по основу здравствене заштите.

Тегелтија је изразио увјерење да ће Српска у 2012. години имати позитивну стопу раста БДП-а, имајући у виду велике инвестиције које Српску чекају у другој половини године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *