Тегелтија: У току припрема ребаланса буџета због ММФ-а

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да у реализацији буџета Српске неће бити проблема и истакао да је у припреми ребаланс буџета ради испуњавања захтјева Међународног монетарног фонда о уштеди 15 милиона КМ до краја године и стварања услова за потписивање новог стендбај-аранжмана.  Тегелтија је за "Вечерње новости" навео да су предвиђене уштеде […]

уторак, август 14, 2012 / 12:25

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да у реализацији буџета Српске неће бити проблема и истакао да је у припреми ребаланс буџета ради испуњавања захтјева Међународног монетарног фонда о уштеди 15 милиона КМ до краја године и стварања услова за потписивање новог стендбај-аранжмана.

 Тегелтија је за "Вечерње новости" навео да су предвиђене уштеде у финансијском плану Фонда здравственог осигурања, као и буџетима општина. Он је нагласио да неће бити уштеда на штету социјалних категорија, нити смањена примања у јавном сектору, те да ће на истом нивоу остати и субвенције за подстицај пољопривреде.

Министар финансија истакао је да је при крају анализа рада свих агенција и да је могуће да неке од њих буду спојене, а неке угашене, ако нису оправдале постојање.

Он је напоменуо да Република Српска уредно отплаћује све ануитете доспјелих обавеза по основу спољног и унутрашњег дуга, наводећи да је овогодишњим буџетом за отплату унутрашњег дуга предвиђено 173,2 милиона КМ, док је за отплату спољног дуга планирано 155,3 милиона КМ.

Тегелтија каже да ће другу половину године обиљежити почетак инфраструктурних радова, односно великих инвестиција, те да су у плану и нова кредитна задужења.

"У наредном периоду прво се може очекивати реализација пројекта за додатно финансирање за мала и средња предузећа преко Инвестиционо-развојне банке, путем кредита Свјетске банке од око 36 милиона евра. Затражена су и средства за исту намјену од Европске инвестиционе банке, и то од додатних 60 милиона евра", навео је Тегелтија.

Према његовим ријечима, Влада Српске сматра да је у овом моменту приоритетно обезбиједити довољно ликвидних средстава привреди, под веома повољним условима.

"Осим тога, биће реализовани и пројекат наводњавања са Свјетском банком од 20,5 милиона евра, као и пројекат регистрације некретнина – друга фаза, од 14,7 милиона долара", каже Тегелтија.

Он је најавио да ће у септембру у Лондону, под покровитељством ЕБРД бити одржана презентација коридора Пет-це, с намјером да се нађе партнери заинтересовани да узму концесију.0 КОМЕНТАРА

  1. Оправдани су страхови да је ријеч о завршној пљачки црвене клике на власти свјесне да је изгубила свако поверење народа и да нема више шанси ни на овим ни на наредним изборима. Зато им и нису више важни изборни резултати, а ово време годишњих одмора користе за обилазак повољних иностраних дестинација у које пребацују своје од народа опљачкано благо.

    До Божје казне која им следи, требало би вратити народу овоземаљски хлеб насушни и поштен посао. Како и ко? Ми сами, сви заједно и свако појединачно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *