Тегелтија: Пореска управа пуна нерадника

У Пореској управи Републике Српске има превише људи који ништа не раде, тамо се, у суштини, промијени три, пет или седам људи када се промијени власт, а они који остају „буше“. Пореска управа мора да се бори против оних који је злоупотребљавају, а не против оних који раде. Рекао је то данас министар финансија РС […]

среда, март 27, 2013 / 16:52

У Пореској управи Републике Српске има превише људи који ништа не раде, тамо се, у суштини, промијени три, пет или седам људи када се промијени власт, а они који остају „буше“. Пореска управа мора да се бори против оних који је злоупотребљавају, а не против оних који раде.

Рекао је то данас министар финансија РС Зоран Тегелтија износећи завршне ријечи пред Народном скупштином РС, гдје је разматран Нацрт закона о измјенама Закона о пореском поступку РС.

Најавио је да слиједе "контроле контрола" и увођење реда у порески систем Српске.

– Контролисаћемо контроле, неће инспектори бирати кога ће контролисати, јер најгоре је када инспектори бирају, уцјењују и нагађају се са привредницима, а резултат контроле послије тога буде нула – рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио на случај у Бијељини, када су двојица инспектора дошли да од инвалида узму 15.000 за "њих и за њиховог шефа".

Тегелтија је рекао да Пореска управа мора бити у стању да докаже да порески обвезник исплаћује плате на црно, за шта први основ мора бити биланс успјеха.

– Пореска управа мора бити у стању да докаже чак и то, што је апсурдно, да послодавац исплати минималне плате преко рачуна, а онда раднике тјера да му врате 50 или 70 марака – истакао је Тегелтија и додао да Пореска управа мора бити оспособљена за све ово и да нема другог избора.

Казао је да инспектори, када праве записник од 15 страница, 13 препишу из књига пореског обвезника и упитао коме требају такви записници и такви инспектори.

Истакао је да лекције о пореској политици не треба да држе они инспектори који никада нигдје нису утврдили нечију обавезу и који су циљано бирали гдје ће ићи у контроле.

Говорећи о пореском дугу, Тегелтија је казао да се дуг према Пореској управи ствара годинама, јер постоје државна предузећа у РС која од 1992. године нису плаћала порезе и доприносе.

– Дошло је вријеме да се подвуче црта дуговања у Српској. Дуг више не смије да се ствара и он се више никоме неће дозвољавати и праштати, биле то "Жељезнице" или здравствене установе – рекао је Тегелтија.

Додао је да је немогуће да домови здравља сваки мјесец имају паре за све, осим за порезе и доприносе радницима.

– Неки се и не сјећају да то треба да плате, позивају се на бог зна шта, на неке посланике и бога Јокиног само да не плате ништа. То су ствари са којима ћемо се борити и са којима се морамо изборити – истакао је Тегелтија.

Рекао је да смисао доношења измјена Закона о пореском поступку није да се јуре вјештице, већ да се доприноси и порези морају плаћати.

– Хоћемо ли бјежати од тога да нам неке професије пријављују минималну плату, а пријављују, а погледајте њихову имовину како изгледа? Мораћемо доћи у систем упоређивања имовине са приходима – рекао је Тегелтија.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да треба да буде прекинута пракса да се неко бахато задужује.

– Крајње је вријеме да се овај закон допуни тиме да власници предузећа и већински власници а. д. за пословање одговарају својом личном покретном, непокретном и имовином с њима повезаних лица – рекао је Станић.0 КОМЕНТАРА

  1. Када би руководиоци одговарали својом личном имовином не би се овако понашали. А све што сте натрпали радника јесте од времена власти СНСД-а. Не може се ући у канцеларије пореске од столова, једно на другом и нико ништа не ради.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *