Тегелтија: ММФ шаље пакетић и прије нове године

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је вечерас да би до 25. децембра требало да буде исплаћен други дио транше ММФ-а за 2012. годину, јер су усвојени сви документи који су били потребни. “Извршни одбор ММФ-а засједа 21. децембра, а ММФ је јако оперативан тим, након доношења одлука врло брзо исплаћују своје транше, што […]

недеља, децембар 9, 2012 / 23:43

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је вечерас да би до 25. децембра требало да буде исплаћен други дио транше ММФ-а за 2012. годину, јер су усвојени сви документи који су били потребни.

“Извршни одбор ММФ-а засједа 21. децембра, а ММФ је јако оперативан тим, након доношења одлука врло брзо исплаћују своје транше, што значи да би негдје до 25. децембра требало да буде исплаћен други дио транше за 2012. годину”, нагласио је Тегелтија.

Он је за Алтернативну телевизију изјавио да су обје транше ММФ-а планиране за ребаланс буxета за 2012. годину.

Коментаришући критике да се Влада превише задужује, Тегелтија је рекао да предавања о задуживању актуелној Влади држе они људи који су иза себе оставили неисплаћених 200 милиона обавеза, од чега више од 100 милиона према пензионерима, неисплаћене обавезе према полицији, двије плате према запосленима у јавном сектору.

“Иза себе су оставили 58 одсто дуга Републике Српске, односно БДП-а Српске, што је било највеће задуживање у историји Републике. Причају да су тада биле мале транше за сервисирање дуга – јесу, биле су мале, зато што апсолутно нису плаћали своје обавезе према унутрашњем дугу и зато што је у том тренутку Српској пријетило да буде блокиран буxет због пресуде Суда за људска права из Стразбура”, подсјетио је Тегелтија.

Он је навео да Влада Републике Српске сада све то извршава, прво захваљујући врло високим стопама раста БДП-а и расту прихода од ПДВ-а.

“Ове године сервисирамо дугове који су настали 1996. године. Више од 20 одсто нашег спољног дуга и ове године чине кредити који су настали прије 1992. године”, рекао је Тегелтија и прецизирао да ће Српска ове године вратити 100 милиона КМ више него што ће бити задуживање.

Тегелтија је негирао да ће сервисирање тих дугова ићи на уштрб смањења плата буxетским корисницима. “Ко год погледа наш буxет видјеће да се плате запослених у јавном сектору, као и свих других корисника буxета – корисника инвалиднина, борачких права, права из социјалне заштите, налазе у текућим расходима републичког буxета и да је разлика између текућих прихода и текућих расхода већа за 100 милиона КМ у корист прихода”, појаснио је министар финансија Српске.

Тегелтија је навео да су очекивани приходи у буxету за 2013. годину нешто већи од милијарду и петсто милиона КМ, те додао да су пред Владом велике обавезе да се све то наплати, јер није довољно само усвојити буxет, него је неопходно много напора да тај новац буде и прикупљен.

Он је додао да је буxет врло рестриктивно планиран са приходовне стране. “Пажљиво смо водили рачуна о томе да може доћи и до лошијег сценарија од предвиђеног у Економској политици, у којој је планиран раст тек од 0,7 одсто и сигуран сам да ће се приходовна страна буxета у 2013. години остварити и да ће сви надлежни органи предузети неопходне мјере како би приходи били прикупљени”, закључио је министар финансија Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Типична крајишка јајара!
  Кад у земљи влада ред, срамота је бити сиромашан, а када у земљи влада неред онда је срамота бити богат!
  Коњино мркоњићка, да си нешто научио у животу, владо би се према томе, а не овако ко марсовац што изводиш диверзије по буџету за личну корист оних који су те ту и поставили!

 2. Tegeltija i vlada su očuvali fiskalnu stabilnost dizenjem krdita i trošenjem para od privatizacije. Telekom potrošen, država prezadužena, narod prezadužen, a oni se hvale novim uspiješnim zaduživanjem. Teško je natjerati narod da radi i proizvodi a lako na zaduživanje, ko ribu u vodu.
  Svi bi htjeli na državne jasle a država na kredite.

 3. Ovo je već toliko beskorisno nagvaždanje o takozvanoj prošlosti. Pa jebote vi ste sprcali milijardu i po, a samo zdravstvo i željeznice su pojele ne zna se koliko. Koja ubleha, koji manipulator, mada priču može prodati pored Sokoca i Ribnika, only.B-)

 4. Да је народ паметан, не би давао паре овим вуцибатинама!
  Погледај на шта та људска аветиња личи?
  Па ово не би могло бити ни портир, а камоли министар? Кад је ко од њега чуо неку нормалну ријеч, а за реченицу био би номинован за нобелову награду?
  Само да је како било састави, па макар да има основу од три ријечи, субјекат, објекат и предикат, али без.. еееее…значи, овај, они, хммм,….

 5. „Он је навео да Влада Републике Српске сада све то извршава, прво захваљујући врло високим стопама раста БДП-а и расту прихода од ПДВ-а.“

  Друже министре, колике су стопе раста БДП-а и колики је раст прихода од ПДВ-а у 2012. години? Молимо Вас да нам објасните!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *