Тарабићи: Што се гођ будне више знало, мање ће се људи вољети

Пророк Митар Тарабић из Кремана , крајем 19. вијека, прорекао је Балкански, те Први и Други свјетски рат, али и трећи у коме ће „војнике, људе и животиње омађијавати (успављивати) необичним топовским ђуладима“. У контроверзним причама о пророцима из Кремне Митру и Милошу Тарабићу наводи се да су предвидјели пролазак пруге кроз Кремна, њено укидање […]

среда, август 22, 2012 / 15:01

Пророк Митар Тарабић из Кремана , крајем 19. вијека, прорекао је Балкански, те Први и Други свјетски рат, али и трећи у коме ће „војнике, људе и животиње омађијавати (успављивати) необичним топовским ђуладима“.

У контроверзним причама о пророцима из Кремне Митру и Милошу Тарабићу наводи се да су предвидјели пролазак пруге кроз Кремна, њено укидање и обнову, „да ће Дрина уз Тару потећи“, проналазк телефона, судбину своје фамилије, смрт сердара Мићића, судбине краљева Србије и династија Обреновића и Карађорђевића. Највећи дио њихових визија се остварио .

О Тарабића пророчанству писало је много аутора а један од првих био је и др Радован Казимировић у књизи „Чарање, гатање, врачање и прорицање у нашем народу ( 1940)“.

Казимировић је у својој књизи на врло малом простору поменуо и Митрово пророчанство везано за општи рат, али о Трећем, великом рату, говори опширније Ацо Видић из Ваљева у Књизи „Креманско пророчанство, рукопис“.

Према овој књизи Митар је рекао да ће „на пријестоље великачког царства преко велике воде да се устоличи један човјек који будне бијо и сељак и чауш.“

„Тај цар“, према Митровим ријечима, „неће дати црвеном цару да се шири и да се богати него ће се шњиме шиљбочити и препуцавати.“

„Тешко онијем војскама које буду узлећеле у небо, а благо онијем војницима који буду војевали по земљи и по води“ – рекао је Митар и додао да ће људи који буду водили овај рат измишљати свакојаку танад за своје топове.

„Кад опале ондакар ће ова танад ђе год буде пала замађијавати све живо, људе, војску и стоку. Та мађија бацаће их у сан те ће они ‘нако замађијани спавати умјесто да војују, а пошље ће се враћати у своју памет“ – казао је Митар Тарабић.

Према његовим предвиђањима на пријестоље свијета доћи ће један племенити и добродушни риђи човјек. „Ми у томе рату нећемо војевати, али ће се други бити преко нашије глава. У ваздуху изнад Пожеге с неба ће ужарени људи падати на земљу.“- рекао је Тарабић.

Митар је куму Захарију, свештенику, испричао, а овај записао , да ће људски род послије општег рата живјети у миру и изобиљу, али ће заборавити на Бога јер ће се клањати својој људској памети.

„Отићи ће чоек и до другије свијетова и тамо затећи ништа неће. Но што се гођ будне више знало мање ће се људи међу собом вољети и пазити. Настаће така омраза да ће им разна сокоћала (огледала, стакла и сл) бити преча од својих најближи.“

Након ове нимало оптимистичке визије о судбини човјечанства пророк из Кремана види свјетло на крају тунела. Он каже да ће се тада у руским далеким горама појавити млад човјек по имену Мијајило.

Народ ће у њему препознати арханђела Михаила који ће му одржати проповијед у којој ће поручити да није дошао да га плаши већ да га уразуми и опомене да су људи заборавили на душу своју.

У Кремнима има више сеоских гробаља. Једно од њих је видљиво са магистралног пута Вишеград – Ужице и Кремна – планина Тара. Име гробља је Велетово.

Међу бројним хумкама на том гробљу, под скромним каменим споменицима, у народу званим рипама, почивају кости пророка који су у својим визијама предвидјели судбине људи из најближег окружења, свог краја, државе у којој су живјели и краљева који су њом владали, али и судбину човјечанства уопште.

Милош Тарабић је, тврди се, тачно знао и дан сопствене смрти па је потпуно здрав позвао свог кума проту Захарија…. Милош Тарабић је рођен 1809. године и живио је 45 година. Његов синовац Митар је рођен 1829. а умро је 1899. године

У засеоку Захарићи, у Кремнима, на старом путу за Биоску на сеоском гробљу почивају кости проте Захарије Захарића (1836-1918) који је био и посланик у Народној скупштини Србије. Прота је богословску академију завршио у Кијеву у Русији и сматран је једним од ученијих људи свога доба.

Али оно по чему је овај прота упамћен у народу и историји јесте то што је он једини записивао креманско пророчанство, односно визије својих кумова Милоша и Митра Тарабића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *