Taдићу и Јосиповићу медаље за толеранцију

Бившем предсједнику Србије Борису Тадићу и предсједнику Хрватске Иви Јосиповићу у уторак, 16. октобра, у Бриселу биће уручена Европска медаља за толеранцију, као признање за допринос толеранцији, поштењу, моралној храбрости и помирењу у Европи. Медаљу је Тадићу и Јосиповићу додијелио је Европски савјет за толеранцију и помирење, на чијем је челу бивши предсједник Пољске Александер […]

субота, октобар 13, 2012 / 10:58

Бившем предсједнику Србије Борису Тадићу и предсједнику Хрватске Иви Јосиповићу у уторак, 16. октобра, у Бриселу биће уручена Европска медаља за толеранцију, као признање за допринос толеранцији, поштењу, моралној храбрости и помирењу у Европи.

Медаљу је Тадићу и Јосиповићу додијелио је Европски савјет за толеранцију и помирење, на чијем је челу бивши предсједник Пољске Александер Квашњевски.

Свечаност у Бриселу отвориће предсједник Европског парламента Мартин Шулц, саопштено је из овог парламента.

Европски савјет за толеранцију и помирење ће том приликом представити Узорни европски статут за унапређење толеранције – модел закона који су сачинили европски правници с циљем да се угради у прописе земаља чланица ЕУ.

Прву Европску медаљу за толеранцију је добио краљ Шпаније Хуан Карлос, за истрајну преданост толеранцији и политичком помирењу.

Одлуку о додјели Медаље за толеранцију Тадићу и Јосиповићу донио је одбор Европског савјета за толеранцију и помирење, у којем су, уз Квашњевског, предсједник Европског Јеврејског конгреса Моше Кантор, бивши премијер Шпаније Хосе Марије Аснар, бивши предсједник Словеније Милан Кучан, као и Јеран Першон, Ваира Вике Фрајберга и Ерхард Бусек.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *