Тачи: Никада нећу прихватити извршна овлаштења за Сјевер

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је да никада неће прихватити да заједница српских општина добије извршна овлашћења, наводећи да је следећа рунда преговора, заказана за 2. април, „одлучујућа“.  "Тако нешто се никада неће десити. Ни под којим околностима нећемо прихватити нешто што ће кршити Устав. Нећемо рјешити један проблем тако што ћемо створити још већи", […]

четвртак, март 28, 2013 / 19:29

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је да никада неће прихватити да заједница српских општина добије извршна овлашћења, наводећи да је следећа рунда преговора, заказана за 2. април, „одлучујућа“.

 "Тако нешто се никада неће десити. Ни под којим околностима нећемо прихватити нешто што ће кршити Устав. Нећемо рјешити један проблем тако што ћемо створити још већи", рекао је Тачи у скупштини Косова гдје је посланике информисао о дијалогу са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Косовски премијер је рекао да ни он ни институције Косова нису ни под чијим притиском да прихвате оно што је против интрееса земље, већ Београд, који мора промјенити приступ према Косову.

Тачи је као фундаментално неслагање означио неслагање око надлежности Асоцијације и додао да је оно било главни разлог због чега последња рунда у Бриселу није окончана споразумом.

"Нећемо дозволити да се на Косову рециклирају неуспјели модели, било да се ради о Републици Српској, или о некој подјели, аутономији или специјалном статусу сјевера Косова", казао је Тачи.

Споразум неће обухватити само питање Асоцијације и безусловно расформирање паралелних структура, већ и остала осјетљива питања као што су нестали, енергетика и телекомуникација, тврди косовски премијер.

Тачи каже да је наредна рудна заказана за 2. април одлучујућа за постизање споразума између Приштине и Београда и да у Брисел одлази да би окончао једно поглавље и отворио нову етапу сарадње и мира у региону.

Посланица у косовском парламетну Рада Трајковић рекла је да је Београд у праву када тражи заједницу српских општина која ће повезати Србе и обезбједити функционисање које подразумјева институционалну и функционалну борбу за њихов опстанак на Косову.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *