Тачи: Нећемо допустити одвајање сјевера Косова

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да Косово и Србија „треба да нормализују односе”, и нагласио да се „никада неће допустити одвајање сјеверне енклаве у којој претежно живе Срби”. „Косово се опредјелило за дијалог са Србијом, за нормализацију односа. Косово ће имати користи, Србија ће имати користи. То ће значити крај ере конфликта у региону […]

недеља, септембар 30, 2012 / 18:49

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да Косово и Србија „треба да нормализују односе”, и нагласио да се „никада неће допустити одвајање сјеверне енклаве у којој претежно живе Срби”.

„Косово се опредјелило за дијалог са Србијом, за нормализацију односа. Косово ће имати користи, Србија ће имати користи. То ће значити крај ере конфликта у региону и бржем процесу интеграције свих земаља (у ЕУ)”, рекао је Тачи у данас објављеном интервјуу агенцији Асошиејтед прес.

Тачи је казао да су судбина Срба на Косову и „чврсти стисак” Србије када је у питању сјевер Косова главни камен спотицања на релацији Беград-Приштина.

Неки српски званичници предлажу подјелу као најбоље рјешење за Косово, али Тачи је децидан да би прекрајање граница био опасан преседан за Балкан и да Срби са сјевера Косова треба да се интегришу у косовско друштво, наводи америчка агенција.

АП истиче да је тај задатак додатно отежан, јер су „Срби са сјевера Косова били обмањивани од званичног Београда пуних 12 година да ће доћи до подјеле”.

„То се никада неће догодити. Подела (Косова) подразумјева промјену граница за најмање шест земаља“, нагласио је Тачи.

Други „камен спотицања” је извјештај Дика Мартија, специјалног извјестиоца Савјета Европе из 2010. године, у коме је оптужио припаднике „Ослободилачке војске Косова”, укључујући и Тачија, за убиство заробљених српских цивила током 90-их година прошлог вијека и продају њихових унутрашњих органа, што су званична Приштина и Тирана у више наврата негирала, истиче АП.

Раније овог мјесеца, српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је објелоданио свједочење кључног свједока, који је „у детаље описао тешке оптужбе” на рачун Тачија и његових сабораца које ЕУ сада истражује.

Тачи је, у интервјуу за АП, одбацио те оптужбе и оцјенио да је то „научна фантастика“, мада је признао су оне „нарушиле његову слику и слику Косова”.

Америчка агенција подсјећа да је више од 90 држава признало независност Косова, укључујући и већи дио Европе, али да Србија инсистира да никада неће признати независност Косова које гледа као „срце своје нације”, упркос томе што ЕУ тражи од званичног Београда да нормализује односе с Приштином, као предуслов за чланство у ЕУ.

„Ми треба да почнемо. Што је више одлагања (дијалога) о проблемима с којим се суочавамо, теже ће тај процес бити завршити. Зато, и Косово и Србија треба да се боре да ухвате корак у циљу бржих интеграционих процес”, казао је Тачи.

ЕУ ће 10. октобра, како наводи АП, објавити извјештај о напретку Косова на путу за отпочињања процеса стабилизације и придруживања, упркос томе што је 5.600 припадника НАТО снага и даље задужен за надгледање безбједности на Косову, а 3.000 припадника мисије ЕУ и даље има коначну ријеч у правосуђу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *