Грађани БиХ: Хаг нас није помирио

САРАЈЕВО – Већина грађана БиХ сматра да суђења за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ) у Хагу нису допринијела помирењу – показало је истраживање јавног мњења, чији су резултати представљени на конференцији о насљеђу МКСЈ.


Сцила и Харибда: Тужилаштво БиХ прекинуло истрагу у случају Гибралтар

Тужилаштво БиХ након скоро четири године обуставило је истрагу у случају Гибралтар, у којем су у октобру 2014. године приведени власници познатих маркетиншких агенција, док је против три особе подигнута оптужница.


Раилићка реално, али илузорно: Распустити суд БиХ

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да Суд БиХ треба распустити јер за 16 година постојања није процесуирао ни два одсто ратних злочина почињених над Србима, док је за злочине над Бошњацима и Хрватима процесуирано готово 100 одсто Срба.


Србину мало било: За злочин у Буквику само двије године

Предсједник брчанског Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Цвјетко Симић оцијенио је да је жалосно то што је Суд БиХ осудио Менсура Ђакића на само двије године затвора, а Бегзада Кајтазија ослободио оптужби за злочин над Србима у Буквику код Брчког 1992. године.Говедарица очекује од МУП РС да „спријечи Орића да се шетка по Српској“

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица истакао је да обновљени поступак против команданта такозване Армије БиХ Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992 године представља посљедњи покушај да се казне ратни злочинци који су убијали Србе.


Рифат Долић подсјећа на злочине Атифа Дудаковића и прижељкује суђење

Некадашњи командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић био је први на листи пријављених Хашком трибуналу за злочине над српским војницима и цивилима на том подручју 1995. године, на којој се налазио и Хасан Ружнић, /којег је Хрватска изручила Тужилаштву БиХ/, изјавио је Срни бивши члан Комисије за истраживање ратних злочина на подручју Бихаћа и Цазина Рифат Долић.Петронијевић: Поновно суђење Орићу је класична ураниловка и политичка представа

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да одлука Апелационог вијећа Суда БиХ, да ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу укине ослобађајућу пресуду, има политички предзнак и да је то већ виђен модел.


Говедарица: Укидање пресуде Орићу посљедња шанса за Суд БиХ

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица рекао је да је одлука Апелационог вијећа Суда БиХ о укидању ослобађајуће пресуде Насеру Орићу посљедња шанса да се казне ратни злочини над Србима које су починили припадници такозване Армије БиХ који су били под његовом командом.


У Дудаковићевој сјени: Шта мислите да ће тзв. Суд БиХ одлучити о Орићу?

Апелационо одјељење Суда БиХ заказало је за сутра разматрање жалби на пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу који су првостепено ослобођени по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, најављено је из Суда.