Грађани БиХ: Хаг нас није помирио

САРАЈЕВО – Већина грађана БиХ сматра да суђења за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ) у Хагу нису допринијела помирењу – показало је истраживање јавног мњења, чији су резултати представљени на конференцији о насљеђу МКСЈ.


Петронијевић: Поновно суђење Орићу је класична ураниловка и политичка представа

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да одлука Апелационог вијећа Суда БиХ, да ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу укине ослобађајућу пресуду, има политички предзнак и да је то већ виђен модел.

Говедарица: Укидање пресуде Орићу посљедња шанса за Суд БиХ

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица рекао је да је одлука Апелационог вијећа Суда БиХ о укидању ослобађајуће пресуде Насеру Орићу посљедња шанса да се казне ратни злочини над Србима које су починили припадници такозване Армије БиХ који су били под његовом командом.


У Дудаковићевој сјени: Шта мислите да ће тзв. Суд БиХ одлучити о Орићу?

Апелационо одјељење Суда БиХ заказало је за сутра разматрање жалби на пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу који су првостепено ослобођени по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, најављено је из Суда.


Говедарица: Дудаковић је крив, али коме ће одговарати Суд БиХ?

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица рекао да је пуштање на слободу пензионисаног генерала такозване Армије РБиХ Атифа Дудаковића и 12 припадника Петог корупса још један доказ да је у појединим установама у БиХ политика јача од права и правде.Изетбеговић: Ми смо за суд, само ако пресуди да је рат био агресија

У потпуности смо опредијељени за процесуирање свих ратних злочина, али од правосудних институција Босне и Херцеговине очекујемо да се одупру притисцима политика чији је циљ стварање вјештачког етничког баланса у почињеним ратним злочинима, чиме се покушавају промијенити историјске чињенице и карактер рата у БиХ.


Ко ће Сарићу и другим Сарићима платити одштету?

Суђење Горану Сарићу је трајало око четири године, а затим га је тзв. Суд БиХ ослободио је првостепеном пресудом. И ником ништа? Српски политичари су поново показали да су само брбљивци. Нема никог да заштити војнополицијски врх који нас је бранио у рату.