Руски национализам и рат у Украјини

У метежу свеопште, најблаже речено неумјерене путинофилије и про-путиновске хистерије код великог броја Срба, ширу јавност српских земаља готово да и не занима какав је став руских националиста по питању рата у Украјини.


Било једном у Италији: Серђо Леоне

Многи данашњи филмски редитељи, поготово они који снимају за највеће филмске студије и компаније, практикују ангажовање често незаслужено преплаћених и прије свега размажених холивудских звијезда, сматрајући да им је то довољна гаранција за успјех пројекта и велику зараду на биоскопским благајнама.

Зашто је Сирија важна?

Прошла је скоро година дана од првих сукоба у Сирији на даху арапског прољећа са почетка 2011. И док нас засипају вијести о броју мртвих које саопштава извјесна НВО из Лондона, крајње је вријеме да аналитичније прођемо кроз питање из наслова.


Хладни рат и његове фигуре

Богдан Елез помјера геополитички календар на вријеме прије пољедњих потреса на овом нашем простору. Прочитајте ко је тада био прва постава у хладном дербију двије суперсиле.


Мултикултурализам једнако лицемјерје

Масовни нереди у Француској од прије пар година, напади на имигранте на југу Италије, нереди у Енглеској, и на крају масакр који је починио Андерс Брејвик на норвешком острву Утоја само су неки од медијски најексплатисанијих догађаја који у својој позадини имају сударе између цивилизација, тј. антагонизме између људи који припадају различитим расама, нацијама, религијама […]Шта је реалност?

Богдан Елез у другом дијелу теоретских разрада привида и обмане у политици, растјерује маглу илузије да објасни економску и политичку реалност у Републици Срспкој.До виђења, Мистер Но

На интернет порталима српског говорног подручја, ријетко се може прочитати неки текст који се бави стрипом као неизоставним сегментом поп-културе.


Венецуела – борба против империјализма – Снови о другачијем свијету

Када се спомене његово име мишљења су углавном подијељена. За једне он је класични диктатор, пајац, аутократа који је пријетња за демократију и људска права, тржишну економију и слободно тржиште, те права ноћна мора за оне који желе да слободно говоре и јавно изражавају своје мишљене.