СЗП због Насера Орића: Састали се па говоре, ВСТС да оборе

Данас је у Сарајеву одржан састанак предсједника и представника Српске демократске странке, Партије демократског прогреса, Народног демократског покрета, Српске радикалне странке РС и Напредне Српске.

среда, октобар 11, 2017 / 14:55

Оцјењено је, у свјетлу изречене ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, да је опште стање у Суду и Тужилаштву Босне и Херцеговине такво да је непоправљиво нарушен кредибилитет ових правосудних институција. Закључено је да је овакво стање постало неодрживо и да су озбиљне промјене у организацији и раду ових правосудних институција неизбјежан приоритет.

Сматрамо да је ослобађајућа пресуда Орићу и Мухићу скандалозна и да је то потврда вишегодишње праксе Суда и Тужилаштва БиХ којом се трајно ослобађају кривичне одговорности доказани злочинци из редова Армије Босне и Херцеговине.

Због овакве неподношљиве праксе неминовно је ускраћивање надлежности Тужилаштву и Суду Босне и Херцеговине за суђење у случајевима ратних злочина и утврђивање искључиве надлежности за процесуирање ратних злочина у ентитетским правосудним институцијама.

Такође је неминовно, због општег лошег стања у правосудним институцијама БиХ, да се избор главног тужиоца у Тужилаштву БиХ и предсједника Суда БиХ изузме из надлежности Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те да се цијели поступак њиховог избора и именовања врши у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине.

Ради подршке овим измјенама које за циљ имају побољшање ефикасности рада, одговорности и правичности у пресудама правосудних институција, странке које ће инсистирати на њиховој реализацији тражиће подршку и других политичких актера у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Информативна служба

Савеза за промјенеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *