Свјетско признање за Бреговића и Гучу

Музеј светске музике (World Music Museum) прогласио је Сабор трубача у Гучи највећим свјетским музичким фестивалом у 2012.години а Горана Бреговића најзначајним умјетником ове музике. Музеј је, како је саопштено, за најбољи ансамбл ове године прогласио је „Тинариен” (Пустињски блуз) из Африке. Званично проглашење награда биће вечерас у београдском огранку музеја у Скадарлији. Како је […]

петак, август 10, 2012 / 08:51

Музеј светске музике (World Music Museum) прогласио је Сабор трубача у Гучи највећим свјетским музичким фестивалом у 2012.години а Горана Бреговића најзначајним умјетником ове музике.

Музеј је, како је саопштено, за најбољи ансамбл ове године прогласио је „Тинариен” (Пустињски блуз) из Африке. Званично проглашење награда биће вечерас у београдском огранку музеја у Скадарлији.

Како је Танјугу данас изјавио предсједник Српског свјетског конгреса Зоран Јовичић, ангажован у раду Музеја, Сабор у Гучи је највећи фестивал свјетске, свјетске музике и српска дијаспора са својим пријатељима из свијета годинама тамо иде као на ходочашће.

„Музеј светске музике је предложио да Сабор трубача у Гучи уђе под заштиту Унескове листе нематеријаног наслеђа”, рекао је Јовичић.

Министарство културе као своје прве званичне приједлоге за листу УНЕСКО-а регистровало је између осталих фрулу, гајде, ојкање, славу и коло а према Јовичићевим ријечима, труба на начин на који се свира у Гучи, бренд је који Србија мора да заштити.

Према његовој оцјени Сабор у Гучи је у свијету највећи фестивал свјетске музике, јер поред српских све више долазе и трубачи из свијета који препознају да је ово свјетска музика, микс оригиналног, аутентичног и музике других народа.

„Ова врста музике постаје најпопуларнији жанр, представља спој источне и западне, традиционалне и модерне музике, то су показали Емир Кустурица са својим оркестром и Горан Бреговић који је најзаслужнији што се балканска музика на свјетским музичким сценама нашла равноправно са азијском и афричком ворлд музиком”, оцијенио је Јовичић.

Прије неколико година у свијету су почели да се отварају музеји ворлд музике, а прошле године је директорка Музеја Штефани Кроф из Швајцарске отворила и београдски одјељак музеја у Скадарлији, као признање за допринос Србије свјетској музици.

Предсједник Музеја у Београду је Стефан Вагнер а директор Светнин Коваћев из Бугарске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *