Свјетска банка: Међународној привреди треба још 600 милиона нових радних мјеста

Међународна привреда би морала да креира 600 милиона нових радних мјеста до 2020. да би прихватила младе који се прикључују свјетској радној снази, јавиле су агенције. Како је саопштила Свјетска банка у најновијем извјештају, толики број радних мјеста би подстакао развој, поправио положај жена и спријечио немире. Више од 175 милиона нових радних мјеста, или […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 23:32

Међународна привреда би морала да креира 600 милиона нових радних мјеста до 2020. да би прихватила младе који се прикључују свјетској радној снази, јавиле су агенције.

Како је саопштила Свјетска банка у најновијем извјештају, толики број радних мјеста би подстакао развој, поправио положај жена и спријечио немире.

Више од 175 милиона нових радних мјеста, или око милион мјесечно, потребно је у региону источне Азије и Пацифика, као и у јужној Азији. Број запослених у подсахарској Африци треба да буде увећан за око 50 одсто, односно за 2,7 одсто годишње, наводи банка.

– Међутим, у источној Европи и централној Азији, чија становништва старе, у истом периоду ће бити потребно свега 2,4 милиона нових радних мјеста, наводи Свјетска банка.

Смањење броја становника представља проблем у бројним земљама, упозорава банка.

У Бугарској је број становника између 1990. и 2010. смањен за 15 одсто, а предвиђа се да ће та земља до 2050. имати 40 одсто мање становника у односу на врхунац из средине 1980-их. Друге источноевропске земље, попут БиХ, Молдавије, Румуније и Украјине, крећу се сличном путањом.

Повећање продуктивности веома је важно за очување животног стандарда у земљама са старијим становништвом и мањим бројем радно способних људи.

У бројним државама источне Европе, ако не дође до раста продуктивности, пад животног стандарда угрозиће групе становништва којима највише пријети сиромаштво.

Разлог за забринутост је и све већа незапосленост међу младима, напомиње се у извјештају.

Недавни немири у арапском свијету и јужној Европи указали су на незадовољство младих образованих људи слабом понудом послова и лошим условима рада.

СБ напомиње да мала предузећа и самозапошљавање играју важну улогу у креирању радних мјеста, чак и у земљама са високим и средњим примањима. Улога малих компанија посебно је значајна у услужном сектору. Чак и у земљама источне Европе, гдје је приватни сектор тек двије деценије стар, микропредузећа су извор десет до 20 одсто запослености у прерађивачком сектору и 30 до 50 одсто запослености у услужном, наводи Свјетска банка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *