Свјетска банка: Кинеска привреда престиже Америку до краја године

Економисти Свјетске банке процењују да ће Кина још ове године престићи Сједињене Америчке Државе по снази националне привреде.  Стручњаци су предвиђали да се то неће догодити до 2019. године, али најновији резултати истраживања Свјетске банке показују да Кина убрзано сустиже Америку и да ће је до краја године престићи. Одјељење за међународна поређења СБ користи […]

недеља, мај 4, 2014 / 07:47

Економисти Свјетске банке процењују да ће Кина још ове године престићи Сједињене Америчке Државе по снази националне привреде.

 Стручњаци су предвиђали да се то неће догодити до 2019. године, али најновији резултати истраживања Свјетске банке показују да Кина убрзано сустиже Америку и да ће је до краја године престићи. Одјељење за међународна поређења СБ користи стварне трошкове живота и куповну моћ у државама као најбољи начин за поређење величине њихових привреда. На основу свјежих података закључује се да је 2011. године кинеска привреда чинила 87 посто америчке, док је 2005. године, када је претходно вршено то исто поређење, економија Кине представљала само 43 процента привреде САД.

Америка од касног 19. вијека има најјачу привреду на свијету, а 2011. године њен удио у свјетском бруто друштвеном производу био је 17,1 посто, док је кинески био 14,9 посто. Индија је претекла Јапан и постала трећа највећа свјетска привреда, са 6,4 посто удјела у БДП.

Економисти процјењују да је то крај „стољећа америчке привреде“ и да ће Кинези диктирати збивања у 21. вијеку као што су Американци чинили у протеклом. Многи пак упозоравају да ће Кина, без обзира на своју снагу и величину своје привреде, ипак остати „земља сиромашних грађана“ будући да је њен животни стандард далеко испод оног у САД. Доходак по глави становника у Кини је 75 одсто од глобалног просјека, док амерички износи 370 одсто од тог просјека.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *