Свједок вађења органа одлучио да проговори

РТС у специјалној емисији „Анатомија злочина“ емитовала разговор са заштићеним свједоком, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније.  Да ли српско Тужилаштво за ратне злочине има кључног свједока у случају трговине органима на Косову, била је тема специјалне емисије на РТС-у "Анатомија злочина". Радио-телевизија Србије објавила је разговор са заштићеним свједоком, […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 22:52

РТС у специјалној емисији „Анатомија злочина“ емитовала разговор са заштићеним свједоком, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније.

 Да ли српско Тужилаштво за ратне злочине има кључног свједока у случају трговине органима на Косову, била је тема специјалне емисије на РТС-у "Анатомија злочина".

Радио-телевизија Србије објавила је разговор са заштићеним свједоком, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на сјеверу Албаније. Свједок описује како је акција организована – од обуке, операција у импровизованим болницама, до транспорта органа до аеродрома у Тирани.

Замјеник тужиоца за организовани криминал Бруно Векарић рекао је за РТС да је на сјеверу Албаније поред обуке војника вршена и обуке за трансплатацију органа.

Векарић је рекао да је Тужилаштво одлучило да објави исказ заштићеног свједока који је директни учесник вађења органа, јер се боји заташкавања случаја. Тужилац је рекао да је Тужилаштво провјеравало кредибилитет свједока и сматра да је кредибилан. Тужилаштво сматра да је исповјест Свједока шокантна и истинита.

Заштићени свједок објаснио је како је вршена обука за трансплатације. Свједок је навео да је љекар или асистент љекара донио горњи дио тјела једне лутке, који је био од пластике, гуме, и да су у њему били дјелови тјела.

"Током обуке ми смо се обучавали како да, уколико је потребно, неки дио тјела, бубрег, срце, или плућа, како да се трансплантирају са једне особе на другу", рекао је свједок.

Према његовим ријечима, говорило се да се та помоћ исључиво пружа онима којима је то потребно на Косову, као што су министри, предсједници, и додаје да је то била обука шта би они требало да раде у том моменту.

"Зашто смо то учили? Па зато што је у то вријеме било свуда тенкова, хеликоптера, српске полиције и српске војске, па није било могућности да се одведу људи у јавну, градску болницу, јер је била само једна болница и није било друге, па смо, како смо умјели и знали, морали да радимо сами", навео је свједок.

"Почели смо обуку када је љекар, сада познат у свијету и на Косову, причао како се ради трансплантација. Како се вади срце из тјела и како се оно вакумира у једну пластичну кутију. Затим како треба нека уља, односно неке медицинске течности да се ставе ту, након два сата", рекао је свједок.

Векарић је појаснио да се у овом случају о којем говори заштићени сведок не ради о "Жутој кући", која је позната јавности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *