Свједок из Силоса: На Спасовдан нас тјерали да се међусобно тучемо

На суђењу осморици оптужених за злочине почињене над српским цивилима на подручју сарајевске општине Хаџићи, свједок Тужилаштва БиХ Милорад Пандуревић испричао је да је група људи 4. јуна 1992. године, на Спасовдан, тукла затворенике у логору „Силос“ и тјерала их да се међусобно туку. "Тај празник ми је остао у сјећању, тада су нас тукли. […]

среда, децембар 5, 2012 / 15:33

На суђењу осморици оптужених за злочине почињене над српским цивилима на подручју сарајевске општине Хаџићи, свједок Тужилаштва БиХ Милорад Пандуревић испричао је да је група људи 4. јуна 1992. године, на Спасовдан, тукла затворенике у логору „Силос“ и тјерала их да се међусобно туку.

"Тај празник ми је остао у сјећању, тада су нас тукли. Јауци су били као у филмовима. Онда смо се морали тући међусобно. Након тога додају летву, мене полегну на стомак, а један је добио задатак да ме туче. Добио сам 26 удараца по једном табану и 26 по другом", испричао је Пандуревић.

Пандуревић је у наставку суђења пред Судом БиХ рекао да је у логор "Силос" доведен 28. маја 1992. године, када је управник тог објекта био Бећир Хујић, а његов замјеник Халид Човић, пише Бирн.

Говорећи о условима у логору "Силос", Пандуревић је рекао да су затвореници једно вријеме спавали на бетону или палетама и имали само један слабији оброк, да је касније дозвољено да им се храна доноси од куће, али да су им храну узимали или бацали.

Он је навео да је крајем децембра 1992. године одведен из "Силоса" у логор "Крупа", из којег су затвореници одвођени на радове на разне локације.

Пандуревић је испричао да је у "Крупу" била доведена и његова супруга, али да је управник логора Шера Мешановић није хтио примити и да је вратио у "Силос".

Он је додао да му је током заробљеништва било издато рјешење о притвору.

На питање Тужилаштва БиХ ко је донио одлуку о његовом затварању, свједок је рекао да је то био кризни штаб, са Мустафом Ђелиловићем на челу.

"Кризни штаб, са Ђелиловићем на челу, донио је одлуку да се сви Срби затворе. Тако се причало", истакао је Пандуревић.

На крају суђења Пандуревићу је позлило, након чега му је пружена помоћ. Из Суда БиХ је јављено да је свједоку утврђен висок притисак.

Због Пандуревићевог здравственог стања, накнадно ће бити одређен термин за унакрсно испитивање.

Према ранијем распореду Суда БиХ, наставак суђења заказан је за сутра.

За злочине почињене у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај", Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Бећира Хујића, Халида Човића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера.

У оптужници се наводи да је Хујић био управник, као и замјеник управника логора "Силос", а исте функције обављао је и Човић. Ђелиловић је у то вријеме био предсједник Скупштине општине, Кризног штаба и Ратног предсједништва општине Хаџићи, а Мешановић један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у магацину у касарни "Крупа"./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *