Сви у истом вагону: ЖРС исплаћују милион КМ одштете Телебаку и Предојевићу

Жељезнице РС обавезане су судском пресудом да исплате више од милион марака одштете бившем директору Сретену Телебаку и његовом некадашњем помоћнику за административно-финансијске послове Ранку Предојевићу! Наиме, Основни суд у Добоју оценио је да је њихова смена са директорских функција у мају 2006. године била незаконита и донео пресуду да ЖРС Телебаку морају да исплате […]

среда, децембар 26, 2012 / 10:01

Жељезнице РС обавезане су судском пресудом да исплате више од милион марака одштете бившем директору Сретену Телебаку и његовом некадашњем помоћнику за административно-финансијске послове Ранку Предојевићу!

Наиме, Основни суд у Добоју оценио је да је њихова смена са директорских функција у мају 2006. године била незаконита и донео пресуду да ЖРС Телебаку морају да исплате 200.000 КМ због незаконитог раскида менаџерског уговора, 260.000 КМ на име разлике на плату за период од децембра 2006. до јануара ове године и 120.000 КМ на име доприноса и пореза на плату!

Према истој пресуди, ЖРС морају да исплате и Ранку Предојевићу 172.000 КМ због раскида менаџерског уговора, око 160.000 КМ разлике на плату за исти период као и Телебаку и око 75.000 КМ на име пореза и доприноса.

Поред одштете на име главнице, ЖРС су обавезне да Телебаку и Предојевићу исплате и припадајуће затезне камате и још скоро 60.000 КМ на име судских трошкова, тако да укупни износ који ојађене и осиромашене ЖРС морају да исплате бившим руководиоцима увелико премашује милион КМ. Међутим, највећи парадокс, или боље речено безобразлук, крије се у чињеници да актуелно руководство ЖРС покушава да прикрије цели овај случај. О томе најбоље сведочи податак да је руководство ЖРС упутило отворено писмо јавности и жестоко реаговало на пресуду добојског Окружног суда која их обавезује да бившем шефу Сектора за експлоатације у овом предузећу Ранку Орозовићу због незаконитог отказа уговора о раду морају да исплате "тричавих" 38.000 КМ, док истовремено ћуте као заливени о милионској пресуди у корист Телебака и Предојевића.

Да зло буде веће, пресуда у корист Телебака и Предојевића је донесена неколико дана прије пресуде у корист Орозовића, али нико из актуелног руководства ЖРС о томе у јавности није рекао ни ријеч.

Посебан куриозитет представља и чињеница да је актуелни помоћник директора за правне послове ЖРС Миленко Билић био извршни директор финансија тог предузећа када је са Телебаком и Предојевићем склапан менаџерски уговор због кога је суд обавезао ЖРС да им исплати милионску суму. О томе да је потпуно оправдана сумња да се цијели случај води с намјером да се ова скандалозна пресуда доведе до правоснажности свједочи управо чињеница да је Билић на мјесто помоћника директора за правне послове или другим ријечима на "мјесто злочина", доведен са задатком да заврши посао који је започет склапањем по ЖРС неповољног менаџерског уговора.

У "писму добре намјере" упућеном премијеру РС Александру Џомбићу, у коме упозорава на несавјестан рад у ЖРС, представник малих акционара Жељезница РС Томо Панчић изражава озбиљну сумњу да је актуелно руководство тог предузећа у спрези са бившим директорима! Панчић сумња да актуелно руководство ЖРС свјесно иде ка циљу да бившим директорима исплати милионску одштету, како би је послије подијелили!

– Актуелном директору ЖРС Драгану Савановићу није било тешко да на крсну славу ЖРС доведе Сретена Телебака и то из затвора у Добоју у коме служи казну од 22 мјесеца затвора на коју је осуђен због злоупотребе службеног положаја – наводи Панчић у писму.

Наиме, Билић је на поменуту функцију именован умјесто искусног правника Николе Пантића који је на мјесто помоћника директора за правне послове дошао истовремено када и Драган Савановић у фотељу генералног директора ЖРС, а смијењен са образложењем да је као помоћник директора одговоран за пропусте у послу који су се догодили у периоду када није ни био на функцији помоћника директора.

На срећу, бивши радник ЖРС и представник малих акционара овог предузећа Томо Панчић, који посједује 271.000 акција ЖРС, о свему је прије два дана обавијестио и премијера РС Александра Џомбића. Панчић у "писму добре намјере", у чијем посједу је и Пресс РС, од премијера тражи да реагује и спријечи спровођење ове скандалозне пресуде.

Панчић у писму наводи да чињеница да руководство ЖРС ћути о пресуди која је у ово предузеће стигла прухе скоро мхесец дана потврђује да је направљена спрега између добојског Основног суда, актуелног руководства ЖРС и бивших руководилаца овог предузећа са циљем да се пресуда спроведе до краја и пресуђени милионски износ подијели на равне части.0 КОМЕНТАРА

  1. Граби, купи, што се још покупити може!

    За лијека вам требало!

    Пуне џепове имали, а не имали их чиме извадити…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *