Сви се слажу: Ердоганов гнусан напад на Јевреје

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху оптужио је свог турског колегу Тајипа Ердогана да даје „мрачне и погрешне изјаве” називајући ционизам злочином против човjечности, што је коментар који ће вjероватно угрозити напоре да се поправе односи између некадашња два савезника, пренио је Ројтерс. Изјаву турског премијера, коју је дао у сриједу на петом Глобалном форуму Савеза цивилизација […]

субота, март 2, 2013 / 09:24

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху оптужио је свог турског колегу Тајипа Ердогана да даје „мрачне и погрешне изјаве” називајући ционизам злочином против човjечности, што је коментар који ће вjероватно угрозити напоре да се поправе односи између некадашња два савезника, пренио је Ројтерс.

Изјаву турског премијера, коју је дао у сриједу на петом Глобалном форуму Савеза цивилизација УН у Бечу, осудили су генерални секретар УН Бан Ки Мун, представници САД као и шеф Конференције европских рабина назвавши је „гнусним нападом” на Јевреје.

Попут ционизма, антисемитизма и фашизма, и исламофобија треба бити третирана као злочин против човјечности, поручио је Ердоган у свом обраћању у Бечу, како су то јавили турски медији.

Ердоган је казао да људи широм свијета треба да се потруде да више разумију једни друге, „а не да се међусобно осуђују на основу разлика”.

Бан Ки Мун је саопштио да „је нажалост такав опасан и раздоран коментар изречен на форуму Савеза цивилизација”, чији је циљ био промоција дијалога између свих вјера.

Неименовани амерички дипломата је казао да је „посебно увредљиво назвати ционизам злочином против човјечности” и сматра да ће та изјава имати негативне послиједице по односе САД–Турска.

Он је то рекао док амерички државни секретар Џон Кери треба да дође у посјету Анкари. „Сигуран сам да ће државни секретар јасно рећи како смо запрепашћени што смо чули нешто тако”, додао је тај неименовани извор.

Изјаве Ердогана осудила је и Бијела кућа. „Одбацујемо Ердоганове оцјене ционизма као злочина против човјечности”, рекао је портпарол Томи Витор. Односи између Израела и Турске лоши су од 2010. године, када су израелски командоси убили девет Турака приликом упада на њихов брод који је носио помоћ Палестинцима у Гази, области под поморском блокадом.

У протеклих неколико седмица било је извјештаја у турској и израелској штампи о напорима да се унапреде билатерални односи, укључујући један састанак дипломата двије земље у фебруару у Риму као и трансфере војне опреме, наводи Ројтерс.

Московски рабин Пинчас Голдшмит, шеф Конференције европских рабина, рекао је да Ердоганова критика ционизма има размере антисемитизма.„Ово је незналачки и гнусни напад на јеврејски народ и на покрет који је прије свега мировни. Он ставља Ердогана у исти ниво са Махмудом Ахмединежадом и совјетским вођама који су антиционизам користили као еуфемизам за антисемитизам”, саопштио је Голдшмит.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *