Шведски МО: Саудијска Арабија је диктатура

Шведска министарка одбране назвала је Саудијску Арабију диктатуром, пет мјесеци након што је њен претходник поднио оставку због шведског тајног плана о изградњи фабрике оружја у овој блискоисточној краљевини.  „Саудијска Арабија је ауторитарни режим и апсолутистичка монархија гдје се озбиљно крше љуска права”, написала је министарка одбране Карин Енстроем у мејлу шведској новинској агенцији ТТ, […]

уторак, август 14, 2012 / 08:57

Шведска министарка одбране назвала је Саудијску Арабију диктатуром, пет мјесеци након што је њен претходник поднио оставку због шведског тајног плана о изградњи фабрике оружја у овој блискоисточној краљевини.

 „Саудијска Арабија је ауторитарни режим и апсолутистичка монархија гдје се озбиљно крше љуска права”, написала је министарка одбране Карин Енстроем у мејлу шведској новинској агенцији ТТ, чија копија је прослеђена агенцији Франс прес.

„Шведска влада не квалификује земље као демократије или диктатуре, али ако за описивање Саудијске Арабије треба да бирамо између ријечи демократија и диктатура, онда Ријад мора бити окарактерисан као диктатура”, написала је она.

Шведски шеф дипломатије Карл Билт је недавно на свом твитер налогу написао да „обично за Саудијску Арабију каже да је апсолутистичка монархија”.

Министарка Енстроем, чланица конзервативне Умјерене партије премијера Фредрика Реинфелда, већ неко вријеме је на мети критика због одбијања да окарактерише Саудијску Арабију као диктатуру и досад ју је називала „веома ауторитарним режимом”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *