Шведска влада троши милионе на убеђивање грађана да једу инсекте

Шведска влада своју преданост заштити животне средине и борби против климатских промјена изражава и тако што троши новац пореских обвезника на „месо“ направљено од цврчака и ларви брашнастих буба. "Винова" (Vinnova), агенција шведске владе која дистрибуира новац намијењен за истраживање и развој, око 2,7 милијарди круна годишње (293,5 милиона евра), најавила је нову траншу средстава […]

недеља, мај 1, 2016 / 18:23

Шведска влада своју преданост заштити животне средине и борби против климатских промјена изражава и тако што троши новац пореских обвезника на „месо“ направљено од цврчака и ларви брашнастих буба.

"Винова" (Vinnova), агенција шведске владе која дистрибуира новац намијењен за истраживање и развој, око 2,7 милијарди круна годишње (293,5 милиона евра), најавила је нову траншу средстава за стварање зеленије и одрживије будућности – одвраћањем Европе од меса, тако што ће се код људи развити жеља да једу "климатски паметну" храну.

"Зелени" и Уједињене нације покрећу политичке иницијативе типа Понедељком без меса, чији је крајњи циљ потпуно вегетаријанство, а заснивају се на претпоставци да и месождерство човјека узрокује климатске промјене. Други метод смањења "терета Земље" је замјена месних протеина онима добијеним из инсеката.

У том циљу, "Винова" ће сваком од 15 пројеката из цијеле Шведске, који треба да створе "јестив прототип" неког новог јела, додијелити по пола милиона круна.

Међу финансираним пројектима због којих би требало да вам вода потече на уста је и "добар и здрав производ од ларви брашнастих буба које се хране остацима биљне хране и climate friendly су извор протеина", затим "прототип јела" од "прерађених ларви брашнастих буба", и мљевено месо од "климатски паметних инсеката (climate smart insects”) као што су цврчци.

Други замамни пројекти не нуде инсекте али су ту "протеини климатских гљивица" (“climate-fungal protein”), "здрав вегетаријански роштиљ" направљен од нуспроизвода и "влакнастих сировина" и "производ сличан плавом сиру" направљен од пасуља.

На такмичењу које ће се одржати у новембру биће изабран најбољи производ који ће добити додатних два милиона круна инвестиција од шведских власти које хоће "климатски паметну храну".

Образлажући разлоге за покретање иницијативе у свом саопштењу за јавност, "Винова" каже да ће исхрана на бази инсеката смањити потрошњу хране из увоза и подстаћи интерес за храну произведену у Шведској:

"Винова улаже напор у развој climate-friendly протеина, да помогне развој иновативних, здравих и укусних јела будућности, а као алтернативу конвенционалној производњи меса…Оваквим пројектима се може повећати конкурентност шведске прехрамбене индустрије, јер користе сировине које се могу на економичан начин производити у самој Шведској."

Ово није први покушај Шведске да створи интерес за "храну будућности". У Стокхолму је прошле године издат "климатски паметан" кувар, којим се, на пример, пица са ларвама инсеката препоручује као “environmentally friendly” јело и, судећи по приказима штампе, деликатес: "Ларве су тако укусне! А сушене гусенице као индијски орах с благим тоном жуманцета." 

 

Аутор: Оливер Џеј-Џеј Лејн

Извор: Breitbart

Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Изворни наслов је Swedish Govt Spends Millions Telling Citizens To Eat Insects To End Global Warming 0 КОМЕНТАРА

  1. У стварности бацају енергију,ово је само за рекламу.
    Док швеђани спадну на инсекте други ће нестати мнооого прије са лица земље од глади.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *