Шведска најуспјешније искориштава интернет за бољи живот

Према глобалном истраживању које је покренуо изумитељ Ворлд вајд веба (WWW), Тим Бернерс-Ли, Шведска је најуспјешнија у искориштавању интернета за побољшање живота својих грађана. WWW Фоaундејшн веб индекс мјери економски, друштвени и политички утицај интернета, рангирајући 61 земљу по критеријима од постотка становника који користе интернет до количине корисних садржаја на интернету. Бернерс-Ли истиче како […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 09:03

Према глобалном истраживању које је покренуо изумитељ Ворлд вајд веба (WWW), Тим Бернерс-Ли, Шведска је најуспјешнија у искориштавању интернета за побољшање живота својих грађана.

WWW Фоaундејшн веб индекс мјери економски, друштвени и политички утицај интернета, рангирајући 61 земљу по критеријима од постотка становника који користе интернет до количине корисних садржаја на интернету.

Бернерс-Ли истиче како су овим истраживањем испунили потребу за униформним и јавно доступним подацима који омогућују поређење земаља и препознавање подручја за побољшања.

На најнижем нивоу се испитује да ли становници уопште имају приступ интернету, на средњем нивоу је садржај, а на највишем нивоу је колико интернет стварно утиче на животе људи, односно одговара се на питања попут да ли се може пронаћи посао путем интернета, добити здравствене услуге или га користити за образовање, те да ли утиче на начин како се управља земљом.

Водећих пет земаља по кориштењу интернета су Шведска, САД, Велика Британија, Канада и Финска, док су на дну листе Етиопија, Бенин, Буркина Фасо, Зимбабве и Јемен.

ЛистаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *