Шведска: Доктор нашао лијек за рак, али нема новца да га развије

Доктор Магнус Есанд из Шведске пронашао је потенцијално врло успјешан лијек за рак, али његово откриће је већ двије године „на леду“, јер нико не жели да му да новац за наставак развијања лијека?! Александар Мастерс, новинар британског „Телеграфа“, пише да је лијек – вирус за сада тестиран само на мишевима, али су резултати више […]

уторак, септембар 4, 2012 / 17:43

Доктор Магнус Есанд из Шведске пронашао је потенцијално врло успјешан лијек за рак, али његово откриће је већ двије године „на леду“, јер нико не жели да му да новац за наставак развијања лијека?!

Александар Мастерс, новинар британског „Телеграфа“, пише да је лијек – вирус за сада тестиран само на мишевима, али су резултати више него охрабрујући.

Вирус је дословно убио станице рака, уз минималне нуспојаве за „пацијенте“; у најгорем случају обољели би од прехладе?!

Доктор Есанд са Универзитетске болнице у Упсали ипак не може да дође до потребног новца.

Да би његов лијек завршио на тржишту, мора проћи кроз три експерименталне фазе.

Прве двије фазе Есанд може извршити сам уколико прикупи потребна средства. За трећу фазу потребна му је фармацеутска компанија која би била спремна да уложи у његов вирус против рака.

С обзиром на то да је Есанд, како наводи Мастерс, „несебични Швеђанин кога не занима проФит“, дошло је до проблема.

Наиме, Есанд и његови сарадници почели су у научним публикацијама да објављују детаље свог истраживања прије него су патентирали своје откриће.

Зато га сада више и не могу патентирати. А без патента на њему је немогуће зарадити огромне своте новца које су великим фармацеутским фирмама једина мотивација за судјеловање у истраживању попут овога које Есанд предлаже?!

Због не баш јасних разлога, у Есандов рад не жели да улаже ни шведска влада.

Новинар „Телеграфа“, мотивисан чињеницом да његова блиска пријатељица болује тачно од типа рака на којем је др Есанд вршио досадашње тестове, одлучио је да прикупи милион фунти. Или барем да покуша, па је објавио јавни позив за донације.

„Имате милион фунти вишка и не знате на шта бисте их потрошили? Уложите у истраживање вируса који убија рак. Донирајте милион фунти и вирус ће бити назван по Вама“ – стоји у позиву.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *