Шведска ће тужити ЕУ због касног извjештаја о бактеријама

Шведска је данас запријетила да ће тужити суду Европску комисију због кашњења у идентификацији штетних хемикалија у антибактеријским производима. Ти производи су у свакодневној употреби, међу грађанима, указала је Влада Шведске, оцијенивши да је Европска комисија подлегла притисцима хемијске индустрије, навела је шведска министарка животне средине Лена Ек. Европска комисија је требало да до децембра […]

четвртак, мај 22, 2014 / 23:44

Шведска је данас запријетила да ће тужити суду Европску комисију због кашњења у идентификацији штетних хемикалија у антибактеријским производима.

Ти производи су у свакодневној употреби, међу грађанима, указала је Влада Шведске, оцијенивши да је Европска комисија подлегла притисцима хемијске индустрије, навела је шведска министарка животне средине Лена Ек.

Европска комисија је требало да до децембра прошле године одреди критеријуме за утврђивање шкодљивости хемикалија у неколико хиљада антибактеријских производа, чији се трагови могу наћи у одјећи, обући и у средствима за хигијену.

Сумња се да такви производи ремете лучење неких жлијезда, изазивају неке врсте рака и угрожавају развој фетуса.

Шведска, Данска и неке еколошке организације у неколико наврата позвале су Европску комисију да убрза рад на томе.

Портпарол комесара ЕУ за животну средину, Јанеза Поточника, објаснио је кашњење сложеношћу питања, брзим развојем науке и неслагањем научника о штетности хемикалија.

Портпарол је подсјетио да је Европска комисија већ увела неке привремене мјере у здравству у земљама Европске уније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *