Швеђани легализују хомосексуални брак

ШТОКХОЛМ – Шведска ће од сљедећег мјесеца одлуком парламента дозволити хомосексуалним паровима да легално склапају брачне заједнице. Парламент је убједљивом већином гласова признао право склапања брака међу особама истог пола, чиме је Шведска постала пета европска земља која је то учинила, преноси Би-Би-Си. Шведска је једна од првих земаља које су овим паровима дале "партнерска" […]

четвртак, април 2, 2009 / 11:36

ШТОКХОЛМ – Шведска ће од сљедећег мјесеца одлуком парламента дозволити хомосексуалним паровима да легално склапају брачне заједнице.

Парламент је убједљивом већином гласова признао право склапања брака међу особама истог пола, чиме је Шведска постала пета европска земља која је то учинила, преноси Би-Би-Си.

Шведска је једна од првих земаља које су овим паровима дале "партнерска" права средином деведесетих година прошлог вијека и дозволиле им да усвајају дјецу од 2002. године.

Нови закон дозвољава хомосексуалцима да се вјенчају по грађанској или вјерској церемонији, иако цркве имају право да их одбију.

Закон је усвојен са 226 гласова за и 22 против, а постаће важећи од 1. маја.

"Ова одлука значи да пол више нема утицај на могућност склапања брака и да је укинут закон о регистрацији партнерства", објавила је шведска Влада на свом интернет сајту.

Шест од седам парламентарних странака подржало је приједлог закона, а против је била Хришћанскодемократска партија, једна од четири чланице владајуће коалиције.

Лутеранска црква, највећа црквена организација у Шведској, понудила је у јануару 2007. године давање благослова хомосексуалним партнерским заједницама, али још није формално подржала израз "брак" и омогућиће пасторима да по свом нахођењу прихвате или одбију да вјенчају хомосексуалце.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *