Свечано отворен Андрићград поводом стогодишњице од почетка Првог свјетског рата

У присуству највиших званичника Републике Српске и Србије свечано отворен Андрићград поводом стогодишњице од почетка Првог свjетског рата и Сарајевског атентата.  Само у миру можемо да се развијамо и идемо напријед и ником не желимо зло, поручио је Александар Вучић. Српски народ у БиХ наставиће да се бори за аутономију, рекао је Милорад Додик. Пресјецањем […]

субота, јун 28, 2014 / 18:25

У присуству највиших званичника Републике Српске и Србије свечано отворен Андрићград поводом стогодишњице од почетка Првог свjетског рата и Сарајевског атентата.

 Само у миру можемо да се развијамо и идемо напријед и ником не желимо зло, поручио је Александар Вучић. Српски народ у БиХ наставиће да се бори за аутономију, рекао је Милорад Додик.

Пресјецањем црвене врпце премијер Србије Александар Вучић, предсједник РС Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица, свечано су отворили Андрићград, јавља Танјуг.

Премијер Вучић изјавио је да Србија поштује све друге, да само у миру можемо да се развијамо и идемо напријед, и да ником не желимо зло.

Вучић је на отварању Андрићграда рекао да морамо да направимо економски јаку Србију, земљу богатих људи, и да ће на такву Србију Република Српска увијек моћи да се ослони и да ће народ РС увијек моћи да рачуна на Србију у складу са законом о паралелним специјаним везама и Дејтонским споразумом, на који имамо право а да никоме не сметамо.

Премијер је рекао да данас, на највећи српски празник, није ни вријеме ни мјесто да се говори о малим људима или онима који би да покушају да нам затру историју или да нас натјерају да заборавимо.

"Ми поштујемо све друге, само у миру можемо да се развијамо и да напредујемо – ником другом никакво зло не желимо", поручио је премијер.

Вучић је навео и да је Влада Србије препознала значај Андрићевог института и да ће заједно са Владом РС наставити да учествује у финансирању његовог рада и оцјенио да ће тај Институт бити нека врста водиље и критике свега онога што радимо.

Имамо такав Институт који имају сви велики народи и можемо са њим да се се поносимо, састављен од људи од којих ћемо увијек моћи много тога да научимо, рекао је Вучић.

Премијер Србије је рекао и да је почаствован што се налази на овом мјесту и истакао да је Андрићев институт стециште умних српских глава, мјесто на којем ће се размјењивати знање и мјесто на којем ћемо "много тога моћи да научимо сви ми који смо добили ваше повјерење, али и сви они који долазе послије нас".

Вучића су испред капија града дочекали Кустурица и Додик, а послужени су му хљеб и со.

Испред капија Андрићграда окупљена је и омладина која носи мајице са ликом Гаврила Принципа на којима пише "Из принципа из Српске".

Додик: Наставак борбе за аутономију

Отварајући културно-историјски центар Андрићград, Милорад Додик је поручио да ће српски народ у БиХ наставити да се бори за аутономију, са жељом да кроз политички процес у будућности дође и до самосталности.

"Треба нам мир и ми га желимо, желимо да будемо део цивилизоване Европе, али не желимо да нам Европа намеће босанску државу и језик. БиХ је показала све осим тога да је способна да преживи, али о томе ћемо говорити у неко друго вријеме", рекао је Додик на свечаности којом РС обиљежава и стогодишњицу Сарајевског атентата.

Срби, како је истакао, неће дозволити никоме да оскрнави њихову историју и слободу, јер пуцањ Гаврила Принципа у аустроугарског престолонаследника није био пуцањ у Европу, већ пуцањ за слободу, почетак еманципације и коначно ослобађање од окупатора.

"Слободарске идеје тог времена су нас вукле кроз све ово вријеме. Дошли смо у 2014. у којој разни међународни окупатори покушавају да нам наметну оно што није успјела Аустроугарска…У чему је разлика, зашто смо живјели ових сто година? Ми то не желимо, хоћемо нашу слободу и хоћемо у њој да живимо", рекао је Додик.

Андрићев институт, централна грађевина Андрићграда, је, према Додиковим ријечима, управо мјесто са кога ће се пронијети име српског народа и његове борбе за слободу, и на којем ће бити представљана национална историја и будућност српског народа.

"Сваки Србин који држи до себе зна шта се овдје дешава – овдје је поздрав слободи и нашем јединству. Позивамо све да нам се придруже у очувању мира на овим просторима и слободи за све", поручио је Додик.

"Видјели смо да многи желе, не само да елиминушу Србе, већ да и униште њихову историју. Из Сарајева су истјерали Србе, а онда су почели да нам отимају и историју. Било је логично да тамо одакле смо морали да се иселимо повучемо и своју историју и донесемо је овдје", рекао је Додик.

Како је истакао, српска историја је пуна слободарства и страдања за своју слободу и слободу других, иако су други током 90-их година прошлог вијека рекли да су Срби разлог њихове неслободе."Данас је јасно да постоји нешто што има име и презиме, то је српски народ, чије је име Србија, а презиме Република Српска", закључио је Додик.

Кустурица: Лекција како се чува идентитет

Редитељ Емир Кустурица, који је идејни творац пројекта Андрићград, објаснио је да ће тај комплекс бити лекција како се чува идентитет и како се читав један град претвара у културно добро.

Кустурица је истакао да у Европи нема градова посвећених нобеловцима, а потреба да Срби направе такав град вјероватно лежи у томе што, како је рекао, колонизатори на овим просторима нису оставили културни траг.

Како је објаснио, стара српска ријеч трг значи град, а од рушења Немањићке царевине Срби су изгубили смисао за живот на трговима, што ће Андрићград промјенити.

Кустирица је захвалио Влади РС и предсједнику Додику на помоћи коју су пружили овом пројекту, али и Влади Србије и Српској напредној странци на прилозима који су омогућили да се овај комплекс подигне.

Литургија у цркви Светог цара Лазара

Раније данас, у цркви Светог цара Лазара и косовских мученика српски патријарх Иринеј служио је литургију, којој су присуствовали принц Александар Карађорђевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, академик Матија Бећковић и Кустурица.

"Данас је велики дан. Ово је прва велика прослава Видовдана кроз који видимо мир и присуство божје у овому народу у и свету који је дело руку његових", поручио је патријарх окупљенима.

Патријарх Иринеј уручио је висока признања СПЦ. Орден Светог краља Милутина добили су предсједник РС Милорад Додик и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица.

"Ово је мој највећи филм. У ствари ово је подухват који је стварао Милорад Додик у последњих неколико година и који подсећа на фазу неке могуће ренесансе. Из тог подухавата направљен је огроман простор кроз који људи пролазе као кроз секвенце филма", истакао је Кустурица.

Послије свечаног отврања на Тргу ће наступити Војни оркестар Министарства одбране Србије "Станислав Бинички". Програмом је даље најављено разгледање Отоманског трга испред Караван сараја и Сахат-куле, гдје ће наступити "Но смокинг оркестар".

Са Византијског трга у небо ће бити пуштено јато белих голубова, а потом ће на тргу бити одржан музички перформанс групе "Врело", Василисе, Марте Хаџиманов и Хора "Ђединство" из Котора.

У Галерији "Лубарда" биће отворена изложба слика академског сликара Момира Булатовића – портрети свих учесника Сарајевског атентата под називом "1914. – најт вижн".

После тога у Андрићевом институту биће одржана промоција књиге "Сарајевски атентат – повратак документима", аутора Мирослава Перишића, у издању Андрићевог института и Архива Србије, те промоција међународног историјског часописа "Векови" у издању Андрићевог института и јунског броја "Историјских свесака".

У мултиплексу "Доли Бел" вечерас ће бити приказан филм "Атентат, Сарајево 1914", аустријског редитеља Андреаса Прохаске. На зиду биоскопа предвиђено је откривање великог мозаика "Млада Босна", на којем су представљени Гаврило Принцип и младобосанци, рад магистра сликарства из Београда Бисеније Терешченко.

Приликом откривања мозаика предвиђено је обраћање Милорада Додика, Александра Вучића и Емира Кустурице.

Око 21 час биће изведена реконструкција Сарајевског атентата у сценском приказу у три чина "Побуњени анђели", рађеном према идеји Емира Кустурице.

Обележавање 100 година од почетка Првог светског рата у Андрићграду биће завршено наступом Академског хора руске армије "Александров" на Тргу Петра Другог Петровића Његоша.0 КОМЕНТАРА

 1. „а од рушења Немањићке царевине Срби су изгубили смисао за живот на трговима, што ће Андрићград промјенити.“

  Joj, što im ga šuknu…

  Hajte Srbi u Andrićgrad da vam Emir održi kurs kako se živi u gradu.

 2. Хахахаха колико се Додик утриповао у Вучићев филм и кошуљу облачи као он. Вјероватно га савјетују из агенција. Ма комедија комплетна!

 3. Коме не одговара скуп са световним и верским врхом Српске и Србије,имао је у Сарајеву посебан скуп за „пробосанце“ поводом исте тематике.

 4. A šta da nemanja kojim slučajem uvidi svoju grešku vraćanja pravoslavlju, pa se odluči vratiti vjeri muhamedovoj???
  Niko ga ne bi mogao sprječiti da Andrić grad preimenuje u Alijin grad, i napravi islamski kulturni centar u njemu.
  On je vlasnik svega, tako da može raditi šta želi…

 5. Није он власник свега,тренутно је већински власник и идејни творац.А Андрићград је под концесијом наредних 30 година након чега остаје у трајном власништв Републике Српске.

  Не знам докле треба ширити лажи и то оне најгоре врсте.

 6. biggy
  Ne očekujem od dokurčevog kretena poput tebe, ništa drugo da radiš osim onoga što radi tvoj šef, da LAŽEŠ!!!

  „Vlada RS-a, opština Višegrad i firma Lotika, čiji je vlasnik režiser Emir Kusturica, formirali su pre dve godine zajedničko preduzeće za izgradnju Andrićgrada, a njegov većinski vlasnik je Kusturica, koji ima 51 posto udela, dok je Vladi RS-a i opštini Višegrad pripalo preostalih 49 posto deonica.“

 7. И шта сам ја слагао?

  Једини си ти онај који је изоставио оно што му не одговара.Типично.

 8. Da, izostavio sam da je Republika Srpska do sada uložila preko 30 miliona KM a većinski vlasnik Nemanja par stotina KM…
  Mrš džukelo jedna, jebo ti dodik mater u pičku lažljivu!

 9. Ти си изоставио много важније,а то је да све остаје Српској,чак и да су те Васковићеве лажи које је есдеес прихватио као свој програм истините.

  Распитај се мало,то је најмање што се очекује кад хоћеш о нечему да дискутујеш.

 10. Zaboravio si muknuti vole jedan!
  Laži prosipaj na dokurčevim snsdovim šatorskim zabavama! Ovim će se baviti sud i tužilaštvo posle oktobra!

 11. A šta da nemanja kojim slučajem uvidi svoju grešku vraćanja pravoslavlju, pa se odluči vratiti vjeri muhamedovoj???
  Niko ga ne bi mogao sprječiti da Andrić grad preimenuje u Alijin grad, i napravi islamski kulturni centar u njemu.
  On je vlasnik svega, tako da može raditi šta želi.

 12. Једва чекам октобар и никакве промене,кад видим ове дрипце који немају 2 даске у глави,само скуп глупости које им потурају.

 13. niggy
  Ja govorim isitinu, a ti lažeš! I znam da lažeš zato što imaš interesa da lažeš!
  I to ovde svi znaju! Evo maloprije sam uhvatio i tebe i tvog šefa, laktaškog ovna u laži….
  Valjda je to svakome više jasno!

  Poslanici SNSD su danas bojkotovali sjednicu parlamenta BIH na kome se trebalo odlučivati o smjeni Zlatka Lagumdžije!
  Drugim riječima poslanici SNSD su sačuvali guzicu zlatku lagumdžiji u fotelji miistarstva vanjskih poslova!
  Šta rekoste, ko je ono veliki Srbin? Veliki Baja? Da nije možda laktaška džukela?
  Da nije možda kalabić ili ona krava majkić?

  Toliko i o tome ko je probosanski a ko prosrpski!

 14. Ја ништа нисам слагао,нити изоставио.
  Дакако,претпоставићемо да ти говориш истину,а ја лажем,да ти немаш интерес,а ја га имам…лепо то изгледа у твојој глави.

  Са друге стране,опет си нешто прећутао.
  Јуче су одборници СДС-а заједно са Бошњацима разријешили дужности Србина са места председника скупштине општине Сребреница.
  Па Бакира дочекују у И. Сарајеву и Добоју,па мало прихватају и њихово смеће,мало организују бициклистичке трке,мало држе предавања на факултетима посве другачија од оних за шта се иначе залажу.

  Ако одемо још мало у прошлост увидећемо да су са Бошњацима самопрозвани „оснивачи Српске“ трговали територијом и ору
  јем,а плаћали у српској крви.

  Ја критикујем заправо све оне који политику СДСа зову „пробосанском“ јер је јасно видљиво да та политика траје од оснивања саме странке.

 15. Poslanici SNSD su danas bojkotovali sjednicu parlamenta BIH na kome se trebalo odlučivati o smjeni Zlatka Lagumdžije!
  Drugim riječima poslanici SNSD su sačuvali guzicu zlatku lagumdžiji u fotelji miistarstva vanjskih poslova!
  Šta rekoste, ko je ono veliki Srbin? Veliki Baja? Da nije možda laktaška džukela?
  Da nije možda kalabić ili ona krava majkić?

  Toliko i o tome ko je probosanski a ko prosrpski!

 16. Нема шта…разоткрио си ме.

  С тим,што се сменом Лагумџије апсолутно ништа не мења јер би на његово место дошао само неко коме је он шеф.Али то телалук прешућује.

  Са друге стране,јасна је прекомпозиција у Сребреници.А тек ово остало.Смешан си.

 17. Драгосере и остале сероње,

  Тачно је да је РС уложила већину материјалних улагања у Андрић-град, али је тачно и да се идеја, визија и пројекат који је уложио Кустурица не може материјално валоризовати како би шгадија попут СДС-овог телалука могла ишта схватити.

  Оно што је такође тачно у овој причи је да сам Андрић-град није замишљен као профитабилни пројекат, него средство којег ће грађани Вишеграда материјално валоризовати развојем локалног туризма, а ми остали духовно.

  И треће и најважније, Андрић-град је предмет концесије. Предмет концесије не може бити ничије власништво осим РС, а сасвим друга ствар је власништво на предузећем које има тридесетогодишњу концесију.

  Послије тридесет година може и Којићево предузеће узети Андрић-град под концесију, па да тамо умјесто културних садржаја гледамо Гранд-параду.

  Мислим да је то многима и циљ.

 18. Fino, a zasto svi ćute kad je riječ o zapošljavanju aktivista SNSD-a na Rudniku i termoelektrani Gacko?
  Pa za ovih par mjeseci zaposlilo se preko 100 SNSD-ovaca u ovaj Hercegovački gigant. Kažu sad će još toliko da zaposle. Sad je Mile formirao novi odbor stranke u Gacku a on je jos gori nego prethodni. Danas SNSD-om u Gacku i termoelektranom upravljaju propali kadrovi PDP-a, SDS-a i Pokreta za Gacko.
  Pitam se samo da li ću se ikad ja zaposliti u ovom drzavnom preduzeću.
  I nisu svi zaposleni iz Gacka, obično su tu od „poštenih“ SNSD-ovaca od Nevesinja do Gacka.

  DOSTA VIŠE !!!

  x-(x-(

 19. Šime Pica Horoz 01.07.2014. 17:35:04 „..Предмет концесије не може бити ничије власништво осим РС..“ A Turčin prodao zgradu Hidroelektranama na Drini za 8 miliona KM. Isto tako može sutra prodati i ostatak grada kome oće. O kakvoj crnoj kulturi i duhovnim vrijednostima je riječ, ne bi me iznenadilo da Kusturica nakon škole nije pročitao ništa izuzev Sidranovih scenarija, pa ni kompletnog Andrića, a o Crnjanskom ni da ne pričam. Kusturica je u poređenju sa našim velikanima filmske umjetnosti Sašom Petrovićem i Žikom Pavlovićem običan nižerazredni režiser, koji svoje šupljake može prodavati samo još većim šupljacima. Nažalost, Srbi su jako neuk i naivan narod, pa im Turčin može prodavati svoje jeftine jalijaške žvake, pusti bradu, pa onda nek glupi Vlasi zamišljaju dragu ličnost na koju ih asocira; Svetog Savu, Čiča Dražu, Hemingveja, Marksa…koga god zamisle, to je on.

 20. Симо П. Ороз
  Ne samo da si pokvaren, nego si i veoma glup!

  Da li bi ti sa svojih uloženih par hiljada maraka – najviše pet, bio vlasnik 30 godina nečega tako profitabilnog kao što će biti andrić grad, s tim da je neko drugi uložio desetine miliona eura?

  Ti džukelo ne samo da si pokvaren i bezobrazan, nego ti samo nos viri iz šupka milorada dodika, jebo ti on mater!

 21. Марцел пичкетино

  Електропривреда није купила зграду него је својим средствима изградила за своје потребе.

 22. „Ozbiljan čovjek ne bi smio sebi dozvoliti biti viđen s ovim likovima na onakvom mjestu.
  Ali, neće proći dugo, a zakukaće Kusturica kako Andrićgrad propada, kako mu treba još para za svršetak uređenja, pa za održavanje, pa kako ne privode škole djecu tamo dovoljno… I ostaće Višegrađanima raspadnuto kameno i betonsko ruglo kao podsjetnik na vremena ludila i bezumlja.“

  A opet, biće to koristan spomenik da se ljudi ne navuku ponovo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *