Све у реду с Копањом: Додик пише колумну у Независним

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је једина шанса за БиХ поштивање изворног текста Дејтонског мировног споразума и да његово распакивање не би преживјела. Додик је навео да су за распакивање Дејтонског споразума више него расположени Бошњаци који у европским интеграцијама виде шансу за унутрашњу интеграцију, односно централизацију земље, али да политички представници […]

понедељак, јул 13, 2015 / 10:31

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је једина шанса за БиХ поштивање изворног текста Дејтонског мировног споразума и да његово распакивање не би преживјела.

Додик је навео да су за распакивање Дејтонског споразума више него расположени Бошњаци који у европским интеграцијама виде шансу за унутрашњу интеграцију, односно централизацију земље, али да политички представници Бошњака нису схватили да би рушењем споразума на терену имали само територијалне јединице од којих је БиХ састављена 1995. године – Републику Српску и Федерацију БиХ.

Предсједник Додик додао је да је у новије вријеме Дејтонски устав на удару такозване британске администрације која крупне политичке промјене у земљи покушава подвести под техничке услове које БиХ мора да испуни на европском путу, те да званични Брисел, уз помоћ политичког Сарајева, не говори о промјени споразума, али да бројним захтјевима на такозваном европском путу управо покушава да промијени споразум на коме почива земља.

У колумни која је објављена у "Независним новинама" предсједник Српске је подсјетио да је 1995. године споразум био једнако неприхватљив свима, али да је 20 година касније потпуно јасно да је Дејтонски мировни споразум, у ствари, био једина мјера могућег живота три народа и да су то аутори споразума веома добро знали.

"Ако је такозвана међународна заједница дала највећи допринос политичком договору који је донио жељени мир у БиХ и у првим годинама послије рата одиграла пресудну улогу у провођењу мира на терену, онда би било коректно да призна да је та иста међународна заједница, преко својих представника у БиХ, рушила оно што је претходно сама градила. И да се управо због таквог односа према тексту самог споразума БиХ данас налази у најдубљој кризи од завршетка рата", нагласио је Додик.

Предсједник Српске сматра да за ту кризу постоји само једно рјешење – повратак на изворни споразум из Дејтона, те да ће одустајање од тог рјешења неминовно водити распаду земље.

Истичући да је Дејтонски мировни споразум један од најбољих споразума у новијој свјетској историји, Додик је подсјетио да је БиХ у том споразуму високо децентрализована држава, са свега три заједничке надлежности, три министарства у Савјету министара БиХ, који је по Уставу тек помоћни орган Предсједништва БиХ.

"Да се 1995. године у Дејтону инсистирало на БиХ коју имамо данас, а која је резултат бројних бесправних интервенција високих представника, плашим се да би рат трајао дуже. Треба ли напоменути да је споразумом из Дејтона Република Српска имала чак и своју војску?! Споразумом на који је, између осталих, потпис ставила и Република Српска, предвиђено је око 80 надлежности више него што их Српска има данас", истакао је Додик.

Он је додао да се девастацијом споразума од разних међународних представника полако урушавала и способност БиХ да остане цјеловита и функционална.

"Двадесет година касније Срби и Хрвати осјећају незадовољство оваквом ситуацијом, па се намеће као логичан закључак да је споразум и девастиран како би се удовољило само Бошњацима", оцијенио је Додик.

Он је закључио да БиХ у којој су два од три конститутивна народа незадовољна, тешко може да преживи. 0 КОМЕНТАРА

  1. Поштивај ме, поштиваћу те, поштиваћемо се, све је поштивање изворног текста Дејтона. 🙂

    А поштовање?

  2. Па када је једини спас у изворном Дејтону, зашто су твоји посланици гласали за све и један пренос надлежности који је био на дневно реду? Посипаш ли се то пепелом, или је опет нека твоја навлакуша у питању?

  3. Otkuda stav da hrvati nisu zadovoljni Dejtonom.Da li naš „mili vođa“ ponovo nameće rješenje u vidu novog entiteta?Koliko znam bio je svojevremeno za državu sa jednim predsjednikom.Za rješenje jedan čovjek jedan glas.Za Vens-Ovenov plan u kojem nema RS itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *