Све боје и успјеси непоновљивог камелеона Николе Шпирића

СНСД је у сарадњи са РТРС-ом и другим дворским гласилима мјесецима водио кампању за смјену Шефика Џаферовића са функције предсједавајућег Представничког дома Парламентане скупштин БиХ, а дворски медији су напрасно утихнули и зборавили ову тему након што је искусни Никола Шпирић ипак успио помирити љуте политичке противнике, СНСД и СДА, Шефика и Сташу Кошарца. Пише: […]

уторак, јун 23, 2015 / 14:26

СНСД је у сарадњи са РТРС-ом и другим дворским гласилима мјесецима водио кампању за смјену Шефика Џаферовића са функције предсједавајућег Представничког дома Парламентане скупштин БиХ, а дворски медији су напрасно утихнули и зборавили ову тему након што је искусни Никола Шпирић ипак успио помирити љуте политичке противнике, СНСД и СДА, Шефика и Сташу Кошарца.

Пише: Небојша Вукановић

Наиме на Заједничком колегијуму оба дома Парламентане скупштине БиХ Шефик и Сташа су, уз подршку представника других бошњачких и хрватских странака, изгласали приједлог да Никола Шпирић буде члан Заједничке комисије за надзор рада Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. Посланици СНСД-а и СДА у Представничком дому касније су заједно изгласали овај Приједлог чланова Комисије, а сналажљиви Ниџо врло лако би се могао наћи на њеном челу јер по одредбама Пословника мјесто предсједавајућег у овој Комисији припада члану из опозиционе странке.

Никола Шпирић и Шефик Џаферовић скупа су од 2002. до 2006. предсједавали Представничким домом Парламентарне скупштине БиХ, па је било и логично очекивати да њих двојица обнављањем утихнуле љубави и присјећањем на срећне дане успјешне сарадње највише допринесу помирењу. У политици је све могуће, а најбољи доказ за то је управо Никола Шпирић.

Бивши министар финансија и предсједавајући Савјета министара БиХ има тако импресивну и богату биографију да она није могла да се напише и стане на званичну страницу сајта Парламентарне скупштине БиХ, и Шпирић је једини посланик који нема уписане личне податке из биографије. Он је највећи и најпознатији конвертит на нашим просторима. Као камелеон који мијења боје да би се заштитио или лакше привукао и савладао непријатеља, и Шпирић је постао синоним за превртљивост на политичкој сцени.

Предратни перспективни млади комуниста а касније и реформиста Анте Марковића, 1993. године постао је ватрени радикал и десничар који је са функцијом предсједника ИО СРС-а скупа са Војиславом Шешељом и Николом Поплашеном обилазио ратишта и држао ватрене патриотске говоре на скуповима. Након завршетка рата напустио ј радикале и 1997. године основао Демократску странку за Бањалуку и Крајину, а већ наредне године као кандидат СДС-а изабран је за посланика у Представничком дому БиХ. 2000 године прво је изабран за замјеника министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ, а крајем те године прелази у у ПДП-а Младена Иванића и бива именован за српског делегата у Дому народа БиХ. Од 2000. до 2002. године био је на функцији члана Колегијума, предсједавајућег и замјеника предсједавајућег Дома народа БиХ.

Након двогодишњег стажа који је одрадио у СДС-у и ПДП-у, које се му омогућиле да у два мандата непрекидно буде предсједавајући и члан Колегијума Представничког и Дома народа БиХ, Шпирић се крајем 2002. године поново искусно на вријеме престројио на праву страну и постао члан СНСД-а. Исте године као кандидат и кадар СНСД-а поново је изабран за поланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, и до 2006. године са Шефиком Џаферовићем био члан Колегијума и предсједавао Представничким домом ПД ПС БиХ. Важно је истаћи и занимљиву чињеницу да је пропорционално броју промијењених странака растао углед и подршка Николи Шпирићу код грађана, па је након седме промјене страначког дреса 2006. године добио рекордних 62 526 гласова, што је било дупло више од претходних општих избора 2002. године када је освојио „свега“ 29 938 гласова.

Након што је СНСД-а однио побједе на на изборима 2006. и 2010. године Шпирић је именован за предсједавајућег Савјета министара БиХ, а потом за министра финансија, а богату политичку каријеру искористио је за стицање великог богатства. Тешко је утврдити да ли му је богатији имовински картон или политичка каријера, а као и честе промјене странака, и бројне велике афере о којима су писали медији, само су му додатно ојачале позицију и оснажиле његову подршку код грађана. Стручњаци, аналитичари, политиколози и прије свега психолози који са одређене временске дистанце буду изучавали каријеру Николе Шпирића сигурно ће моћи да дају и оцјену стања свијести просјечног српског гласача са краја 20-ог и почетка 21-ог вијека.
Многи предпостаљају да ће стављање појаса спасавање и Шпирићево јасно дистанцирање од Милорада Додика бити знак да је дошао крај лидеру СНСД-а, а питање је гдје ће и како своју богату политичку каријеру на крају непоновљиви камелеон Никола Шпирић.0 КОМЕНТАРА

  1. Dijete drago ti samo toneš dublje i dublje. Evo ima li iko ovdje normalan da mi objasni koja je razlika između Špirića i ovog Nebojše, dojučerašnjeg pljuvača SDS-a a danas u istom dresu kao i Mladen i kompanjoni.

  2. hеrc-tref, 24.06.2015. 17:36:22
    Aj ne seri
    Koliko se sjećam Vukan je kritikovao sve i to opravdano a on je bio dobar preme SDS šta su oni njemu radili u lokalu.Jedina stvar oko koje nije bilo kompromisa je da nema saradnje sa SNSD i to je ono što tebe pogađa.

  3. mica trofrtaljka, 24.06.2015. 18:18:40 [152002]

    Ajde ne glupiraj se. O pricipjelnosti SDS-a i tom nadripoštenju te stranke i tobože nekim promjenjivačima kao što se predstavljaju govori sve veći broj koalicija na lokalnom nivou sa SNSD-om. I ti mi pričaš nešto o ljudima okupljenim oko SDS-a. Toliko vrijede da su odlični za stativa za fudbal na ledini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *