Сваких 10 година: Конгрес САД опет усвојио резолуцију о дешавањима у Сребреници

Представнички дом Конгреса Сједињених Америчких Држава једногласно је усвојио Резолуцију о Сребреници коју је предложио републикански конгресмен Кристофер Смит.   Резолуцијом 310 коју је Смит предложио, а Конгрес САД-а усвојио без иједног приговора, потврђује се да је "политика агресије и етничког чишћења, коју су проводиле српске снаге у Сребреници, геноцид" те се "осуђују све изјаве […]

четвртак, јул 9, 2015 / 12:20

Представнички дом Конгреса Сједињених Америчких Држава једногласно је усвојио Резолуцију о Сребреници коју је предложио републикански конгресмен Кристофер Смит.

 

Резолуцијом 310 коју је Смит предложио, а Конгрес САД-а усвојио без иједног приговора, потврђује се да је "политика агресије и етничког чишћења, коју су проводиле српске снаге у Сребреници, геноцид" те се "осуђују све изјаве које негирају геноцид".

Резолуцијом се такође позива на "препознавање елемената геноцида у будућности и њихово спречавање, посебно у сукобима у Средњоафричкој Републици, Бурундију и Сирији".

Похваљују се хапшења и изручења Међународном суду у Хагу свих особа осумњичених за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцид.

Резолуција "одаје почаст хиљадама невиних људи убијених у Сребреници у јулу 1995. године, као и свим особама које су током рата и геноцида у БиХ биле изложене тортурама".

"Ове седмице свијет ће стати како би се присјетио и размислио о геноциду у Сребреници, хорору, бруталности и масовним убиствима који су почели 11. јула 1995. године. Ове седмице се присјећамо и одајемо почаст храбрим Босанцима који су патили и умрли, жртвама геноцида. И ове седмице међународна заједница се мора посветити остваривању правде, једном заувијек", рекао је Смит у свом обраћању.

Он је додао да су УН-ове снаге, које су требале бранити "сигурну зону" свим средствима, па и употребом силе, биле само посматрачи.

Конгресмен Смит, који је Резолуцију ставио у конгресну процедуру, копредсједавајући је бошњачког кокуса у Конгресу САД.

Он је и 2005. године у Конгрес је упутио Резолуцију 199. која је усвојена и којом су злочини у Сребреници окарактерисани као геноцид

Комплетну Резолуцију 310 пронађите овдје.0 КОМЕНТАРА

  1. Čitav Zapad se digao na ustanak protiv Srba. U Zabludi su oni koji misle da će nas nekada ostaviti na miru. Ostaveće nas teka kad nas nestane. Mi smo za njh remetilački faktor na Balkanu, nepokorni Srbi sa mentalitetom otpora.

    20 godina od Srebrenice 1995.g. oko jednog izrežiranog zločina (oko 1000 ubijenih u borbama, granatiranjim ilikvidacijama)sa kojim VRS nije imala nikakve veze i sva zapadna propaganda, protiv srba da se proglasi prvim genocidnim narodom kao nepokroni i jedinim nakon nemaca, bandiska vlast, koje je nanela štete narodu više nego svetski ratovi koristi, a to radi i vlasti u FBiH, da dodatno zategnu odnose da se sva politka svede na prebacivanje krivici, kao i poslednjih 20 godina, da bi se
    iza leđa tog nacionalizma rulja mogla još više pljačkati, prodavati, zaduživati. Nakon svih afera sa tim poslanicima u skupštini, u jednoj najtežoj ekonomskoj krizi i najveo j totaloj nezaposlenosti, srebrenica im je jedina slamska spasa, kao prošlogodišnje naručene kiše i poplave.

  2. Свака власт је лоповска,тј.гледа само себе.Тако је откад је свијета и вијека.Ко то није увидио,……

    Што се тиче ове резолуције у конгресу США,то је само наставак антисрпске политике коју воде свјетски моћници.Мене више забрињава ова у ЕУ парламенту,коју је квазикомуниста,квазиусташа Јаковчић излобирао.Доказ да српски народ превише свима вјерује.Ни Србија ни РС нису требале да допусте улазак ХР у ЕУ,док се не затворе сва спорна питања.Био на власти као умјерени Јосиповић или тврда Китара,њихова политика је константна према православним у задњих 120 година.ЕУ се полако ријешава православних Грка,Бугари су поприлично подјељени,чак је огромна већина русофилна,Румуни пребиједни.Срби ће моћи у ЕУ само ако прихвате потпуно понижење,са Косовом,да нема РС,без аде на Дунаву,……Можда ми је промакло,али нисам видио да сте објавили резолуцију из ЕУ парламента.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *