Швајцарска се похвалила: У БиХ уложили милијарду, а и ваши шаљу паре

Амбасада Швајцарске у БиХ обиљежава 20 година Швајцарског програма сарадње у БиХ, а у том периоду уложено је близу милијарду КМ у области образовања, културе, запошљавања младих и бројним другим пољима.

понедељак, мај 30, 2016 / 15:30

Амбасада Швајцарске у БиХ обиљежава 20 година Швајцарског програма сарадње у БиХ, а у том периоду уложено је близу милијарду КМ у области образовања, културе, запошљавања младих и бројним другим пољима.

„Сарадња БиХ и Швајцарске је нешто што има своју дубину и посебан значај. У ових 20 година показали смо то на дјелу, а наставићемо и у наредном периоду. Оно што је потребно јесте интензивирање привредне сарадње, а већ годину и по имамо уговор о слободној трговини. БиХ пружамо подршку када је ријеч о извозу, заједничким наступима на сајмовима, у области инвестиција и још много тога. Уколико се побољша пословна клима сигуран сам да би многи инвеститори одабрали БиХ као земљу гдје ће покретати бизнис“, казао је швајцарски амбасадор у БиХ, Хајнрих Маурер.

Швајцарска је на 7. мјесту када је ријеч о страним инвестицијама у БиХ.

„Активни смо у сегменту образовања, стручног усавршавања. Дијаспора је веома важан елемент у изградњи мостова између Швајцарске и БиХ. Више од 60.000 држављана БиХ тренутно живи у Швајцарској. Важно је истаћи да дијаспора често истиче намјеру да унапређује развој БиХ. Тако дијаспора путем дознака годишње у БиХ уплати више од 70 милиона франака. Тај новац не иде само на потрошњу већ све више и на инвестиције“, нагласио је амбасадор Маурер.

Швајцарска је за 20 година До сада је уложено више од милијарду КМ, а у току је израда нове стратегије 2017. – 2020. година, гдје ће бити уложено више од 34 милиона КМ у сличне пројекте на годишњем нивоу.

„Бројне су ствари на које смо поносни за ових 20 година колико траје Швајцарски програм сарадње у БиХ. Првих четири или пет година највише смо пружали хуманитарну помоћ, а затим смо почели изградњу кућа за повратнике, али и остале инфраструктуре. Када су у питању пројекти дугорочне сарадње желим истаћи помоћ у развоју општина, а нарочито када је ријеч о стратешком планирању“, истакао је Јозеф Гунтерн, директор за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ.

Швајцарска је нарочиту пажњу посветила улагању у области пољопривреде и запошљавања, нарочито младих људи. Тако је захваљујући Швајцарском програму сарадње запослено више од 3.000 особа из локалних средина. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *