Швајцарска: Извоз расте а суфицит се смањује, због јаког франка

Трговински суфицит Швајцарске је у првом кварталу 2015, упркос расту извоза у марту, смањен у односу на претходно тромјесечје због прецијењене вриједности домаће валуте, франка, пише данас швајцарски лист 24 сата. Швајцарски извоз је повећан у првом овгодишњем кварталу 1,4 одсто, на 50,6 милијарди франака, у односу на исти период прије годину дана. Истовремено, увоз […]

четвртак, април 23, 2015 / 22:06

Трговински суфицит Швајцарске је у првом кварталу 2015, упркос расту извоза у марту, смањен у односу на претходно тромјесечје због прецијењене вриједности домаће валуте, франка, пише данас швајцарски лист 24 сата.

Швајцарски извоз је повећан у првом овгодишњем кварталу 1,4 одсто, на 50,6 милијарди франака, у односу на исти период прије годину дана.

Истовремено, увоз је опао за 4,4 одсто на 42,4 милијарде франака, саопштила је Федерална управа царина (АФД), тако да је спољнотрговински суфицит смањен на 8,2 милијарде са 8,4 милијарде франака, колико је износио у четвртом тромјесечју лани.

Увозна роба је између јануара и марта ове године појефтинила за 5,1 одсто усљед јаког франка.

Само у марту текуће године трговинска размјена Швајцарске са свијетом забиљежила је раст од 3,2 одсто, на 17,9 милијарди франака у односу на исти мјесец прошле године. У посматраном мјесецу је повећан и увоз, и то за 1,7 одсто на 15,4 миљарди франака.

У првом овогодишњем тромјесечју највећи раст извоза остварила је индустрија сатова, од 3,1 одсто на 5,11 миљарди франака, док је највећи пад имала индустрија папира од 13,1 одсто на 455 милиона франака. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *